latinica  ћирилица
02/04/2015 |  09:26 | Autor: TANЈUG

Ukrajina potpisala novi sporazum o kupovini ruskog gasa

Ukrajina je potpisala novi sporazum o kupovini ruskog gasa u naredna tri mjeseca po cijeni od 248 američkih dolara za kubni metar gasa, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo energetike.

Osim utvrđivanja cene, sporazumom su produženi svi drugi uslovi takozavnog "zimskog paketa" koji je upravo istekao između ukrajinskog gasnog koncerna Naftogasa i ruskog gasnog giganta Gasproma, prenio je Rojters.

Sporazum predstavlja "pobjedu" ekonomskih odnosa između Naftogasa i Gasproma u odnosu na političke, izjavio je ministar enrgetike Volodimir Demčišin.

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev potpisao je juče ukaz kojim se Ukrajini produžava popust na gas od 1. aprila do 30. juna za sumu izvozne takse, odnosno do 100 dolara, objavljeno je sajtu vlade. Ruski predsjednik Vladimir Putin podržao je u utorak, uoči isteka ugovora o gasu za zimski period, prijedlog o produženju važenja niže cijene gasa Ukrajini i tokom drugog tromosečja, pa će cijena gasa od 250 dolara za hiljadu kubnih metara važiti do 1. jula.

Medvedev je u susretu s predsjednikom rekao da vlada smatra odgovarajućim da se pozitivno odgovori na zahtjev ukrajinske strane i Gasproma, uz uslov da Ukrajina poštuje sve odredbe ugovora, prenio je Tas.