latinica  ћирилица
02/04/2015 |  10:39 | Autor: Agencije

Rusija preuzela predsjedavanje BRIKS-om

Rusija je tokom narednih godinu dana predsjedava BRIKS-om, grupom zemalja u koju ulaze još Brazil, Indija, Kina i Јužnoafrička Republika.

 U okviru svog predsjedavanja Rusija, koja je to mjestu preuzela od Brazila, sprovešće niz mjera od kojih je ključni samit, planiran za početak jula u Ufi, glavnom gradu ruske republike Baškortostan.

 U ruskom Ministarstvu inostranih poslova naglasili su da će Rusija staviti akcenat na transformaciju grupe u mehanizam strateškog i tekućeg uticaja u ključnim pitanjima svjetske ekonomije i politike.

 Kako je navedeno na sjednici MIP-a, glavni cilj je početak funkcionisanja Nove banke za razvoj i Pula deviznih rezervi.

 Prema riječima ambasadora za specijalna pitanja MIP-a Rusije, Vadima Lukova, neki partneri na Zapadu već počinju da se interesuju za ulazak u Banku za razvoj BRIKS. On je skrenuo pažnju na činjenicu da je to prva takva institucija koja se osniva bez učešća zapadnih zemalja.

 Sporazum o osnivanju međudržavne kreditne organizacije potpisan je na VI samitu zemalja BRIKS u brazilskom Fortalezeu 15. jula prošle godine. Nova finansijska institucija će davati novac za projekte u zemljama u razvoju i zemljama osnivačima. Sjedište banke biće u Šangaju.

 Površina zemalja BRIKS je 26 odsto ukupne svjetske površine, a broj stanovnika 42 odsto stanovništva na Zemlji. U 2013. godini udio zemalja BRIKS u svjetskom trgovinskom prometu bio je 16,1 odsto, u vojnim troškovima 10,8 odsto, a u proizvodnji tradicionalnih vidova energije – 40,2 odsto, navode ruski mediji.