latinica  ћирилица
03/04/2015 |  21:42 | Autor: SRNA

Bijeljina- Održan 12. festival humora i satire

U Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić" u Bijeljini večeras je održan 12. festival humora i satire, koji organizuje Grujo Lero, predsjednik bijeljinskog Udruženja aforističara "1. april".
Bijeljina - 12. festival humora i satire "bijeljina 2015" - Foto: SRNA
Bijeljina - 12. festival humora i satire "bijeljina 2015"Foto: SRNA

Na festivalu koji je okupio aforističare i humoriste iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, zemalja regiona a, prvi put, i iz Hrvatske, promovisan je i zbornik "Od danas do sutra" - 10. izbor antologijskih aforizama izgovorenih na ranijim susretima aforističara, koji je priredio Lero.

"Broj učesnika je iz godine u godinu sve veći. Prve godine bilo je tek osam učesnika, a ove godine ih je 38. Novost u ovoj manifestaciji je da smo uspjeli dovesti i dva aforističara iz EU, odnosno iz Zagreba i Rijeke", rekao je Lero.

On je naveo da među aforističarima ima malo žena, ali da će ih ove godine biti, za razliku od prošlih, kada je bila samo jedna, čak četiri - Јasmina Bukva iz Beograda, Deana Sailović iz Novog Sada, Pavica Veljović iz Beograda i iz Niša Marina Marković.

Lero je naveo da festival dodjeljuje nagradu za najbolji aforizam objavljen u Zborniku.

Ove godine "Satirično pero" za najbolji aforizam objavljen u Zborniku dobio je Nenad Ćorilić iz Loznice, a Ivo Mijo Andrić iz Zagreba i Rade Đergović iz Šapca dobili su nagradu za životno djelo, veliku plaketu za doprinos satiričnom stvaralaštvu.

"Festival dobija sve više na značaju i smislu i, kao što maloprije novinari rekoše, festival je ušao u tinejdžerske godine", zaključio je Lero.

Јelena Bukva, jedan od urednika satiričnog časopisa "Ošišani jež" i časopisa "Aforizam", u čemu joj značajno pomaže Lero za BiH, rekla je da ovakvi festivali predstavljaju izvjestan presjek, u kojem se vidi ko obrađuje koje teme.

Ivo Mijo Andić, aforističar iz Zagreba, koji je 55 godina živio u Sarajevu, rekao je da aforizmi nastaju spontano iz sadašnjeg vremena.

"`Gradimo sistem po mjeri čovjeka - dva sa jedan`, `Potkovani smo baš onako konjski` i `Leđa više podmetat ne mogu, ako treba podmetnut ću nogu`, samo su neki od mojih aforizama, nastalih u posljednje vrijeme", rekao je Andrić.

Dobitnik nagrade "Satirično pero" Nenad Ćorilić, koji dolazi iz Loznice, rekao je da je u Bijeljini već sedam-osam godina redovan gost, a ove godine je i nagrađen, po mišljenju organizatora, za najbolji aforizam na prethodnom festivalu.

"Na ovom festivalu i mi kao aforističari rastemo zajedno sa njim, kao što se i publika iz godine u godinu uvećeva i postaje značajan deo manifestacije", rekao je Ćorilić.

Aforizam za koji je dobio nagradu glasi "Narkoman se bacio pod voz, a u životu je imao sve od igle do lokomotive".

Prvi put na festivalu nastupili su dugogodišnji urednik "Ošišanog ježa" Јasmina Bukva i aforističar iz Pančeva Zoran T. Popović.

Svoje aforizme i satiričnu poeziju govorili su, između ostalih, Raboš Rakijaveli, Јovo Nikolić, Zoran Trbić, Milad Obrenović, Goran Radosavljević i Grujo Lero.

Veče humora i satire u Bijeljini okupilo je veliki broj građana, poštovalaca ovog književnog načina izražavanja i ljudi željnih da, bar na trenutak, na duhovit način "pobjegnu" iz svakodnevnice.

Festival je još jednom opravdao postojanje, što potvrđuju posjetioci koji su ispunili veliku salu Narodne biblioteke "Filip Višnjić".