latinica  ћирилица
13/04/2015 |  19:30 | Autor: RTRS

Četvrta epizoda prepuna muzičkih talenata, među njima i Milica Lojić iz Banjaluke!

Prvi takmičar koji nam se predstavio u 4. epizodi X Factora Adria, Nemanja Guzijan, dolazi iz Apatina i ima 21 godinu. Simpatični momak ispričao je gledaocima kako je samo zbog stajlinga doživljavao osude okoline. “Pričali su da spavam po parkovima, da sam narkoman“, rekao je Nemanja, koji se bavi etno muzikom već 6 godina.

Osim izvorne muzike, voli da sluša i metal, pa je ta neobična kombinacija iznenadila i voditelja Aleksandra Radojičića koji je pohvalio odjevnu kombinaciju takmičara. Nemanja se na audiciji predstavio pjesmom Slobodana Trkulje “Voda“. Upečatljiva interpretacija naišla je na pohvale žirija. “Ovo je bilo vrlo interesantno i volim što si stao iza svog izbora. To je i publika odlično prihvatila. Јa to podržavam“, rekao je Željko, dok je Tonči rekao da traži u muzici upravo to što je čuo i da im je takmičar držao pažnju. “U jednom trenutku me je tako preplavio tvoj glas“, rekla je Aleksandra, dok se Masimo, pozitivno iznenađen, upitao: “Čovječe, šta mi to imamo, što mi to ne izvozimo?“ Bez razmišljanja, sa četiri DA Nemanja je prošao u sljedeći krug takmičenja.

Sljedeća je bila maturantkinja Milica Lojić iz Banjaluke, koja nije imala sreću da odrasta uz oca. Milica je rekla kako se nada da će njena interpretacija i pojavljivanje na televiziji izazvati bar neku emociju u čovjeku koji bi, kako je rekla, trebalo da joj bude glavni oslonac u životu, a zapravo to nije. Lijepa devojka se osim pjevanja bavi i lationoameričkim plesom. Nakon što je sa gledaocima podijelila svoju intimnu životnu priču, predstavila se pjesmom Sam Smitha "I'm not the only one". “Ima nešto u tvom glasu što mi se dopada, to je taj jodl i vibrato. Kada bih čuo na radiju tvoj glas, skrenuo bi mi plažnju“, rekao je Željko, dok se Tonči složio i prokomentarisao da mu je žao što Milica nije izvela neku latino pjesmu, kako bi pokazala scenski pokret. “Moje mišljenje je da se dogodila trema koja je došla iznenada, ali meni se sviđa taj glas“, kazao je Massimo, dok je Aleksandra dala savjet da slobodno pusti energiju i dala joj DA. Sa četiri DA Milica je takođe prošla dalje.

Miloš Јeremić iz Bora, živi u Beogradu. Profesionalno se bavi muzikom, a svoj nastup posvetio je kćerkici Nađi. Kada ga je Aleksandra pitala koliko ima godina, Miloš je odgovorio: “Ne baš malo 33“, što je izazvalo zanimljivu reakciju žirija. “Već nisi prošao! Ajmo dalje“, našalio se Željko, dok je Masimo odlučio da pokaže i glumačke sposobnosti, te je u stilu dede rekao: “Јa ću da idem kući sada“. Šala žirija izavlala je smijeh i aplauz publike. U sjajnoj atmosferi Miloš se predstavio pjesmom grupe Kerber "Hajde da se volimo". “Zapalio si publiku, ali meni je bilo osrednje“, rekla je Aleksandra, dok se Tonči složio. I ovoga puta svi članovi žirija rekli su DA.

Stefan Kucurski nastupio je pod pseudonimom DŽon Dajmont, saznali smo da studira DŽez akademiju u Beču. “Profesori su me svrstali u ekstremne talente“, rekao je Stefan koji se sudijama i publici predstavio pjesmom grupe Queen "Show must go on". Međutim, s obzirom da je ovaj samouvjereni mladić ispao iz tempa, Masimo ga ja zaustavio i dao mu drugu šansu. Poslije izvođenja akapela pjesme Željka Јoksimovića “Leđa o leđa“ uslijedili su komentari žirija. “Danas nisi imao sreće ili nije tvoj dan“, rekao je Tonči, dok je Masimo rekao: “Možda bi trebao da probaš neki drugi džob“. Aleksandra je iskreno prokomentarisala da ovaj snimak Stefan nikako ne treba da pusti profesorima, dok je Željko samo glasao i rekao NE. Sa njim su se složili i ostali članovi žirija. Kandidat je šokiran otišao sa scene i ispao iz takmičenja.

Sljedeći takmičar bio je Ilija Savić. Ilija dolazi iz Kucura, ima 29 godina i predstavio se pjesmom grupe Smak “Daire“. Ali, ni ovaj takmičar nije zadovoljio kriterijume sudija. Sa četiri NE, Ilija nije prošao dalje.

Takmičarka iz Makedonije Angela Velkoska koja ima 17 godina, bila je sljedeća i pjevala je zahtjevnu pjesmu Јelene Tomašević "Oro". Njena interpretacija uopšte nije impresionirala žiri, što je izazvalo suze kod mlade takmičarke jer nije uspjela da se plasira dalje.

Grupu “San“ čini tridesetosmogodišnja Kara Popović iz Prokuplja i njen prijatelj Želimir Holod. Kažu da pevaju iz ljubavi što se i osjetilo u njihovoj interpretaciji pjesme Dina Merlina “Svima reci da si tu“. “Nije to za ovaj naš šou“, rekao je Željko i prvi glasao sa NE. Sa četiri negativna odgovora, ova grupa nije prošla u sljedeći krug takmičenja.

Dvadesetšesogodišnji Siniša Vidović rodom iz BiH, poslednjih pet godina živi u Zagrebu. Bavi se plesom, glumom i muzikom. Priznaje da nije siguran u sebe, ali kad izađe na pozornicu, kaže da ta nesigurnost nestaje. Siniša je otpjevao pjesmu Tom Jonesa "Sex bomb", a ocjenu njegove interpretacije prvi je dao Tonči: “Imamo sve u jednom paketu kod tebe. Puno je bolji scenski nastup od pjevanja, ali mi se najviše sviđa što je tebi lijepo na sceni“. Aleksandra je rekla da joj se nastup dopao, dok je Massimo iskreno rekao: “Malo više suzdržanosti ne bi bilo loše, pjevanje je bilo ok“. Željko je prokomentarisao: “Mislim da si bio superioran, prognoziram ti blistavu budućnost ukoliko istraješ. Massimo je jedini ipak rekao NE, međutim sa tri DA, simpatični Siniša prošao je dalje.

Nešad Selman iz BiH, za sebe je rekao da je vječiti student žurnalistike i kako misli da je spreman za veliku promjenu u životu. Žiriju se predstavio pjesmom grupe Indeksi "Da sam ja netko". Aleksandra je rekla: “Mislim da imaš glas i pravu energiju za ovu pjesmu“. Masimo je rekao da je takmičar vrlo hrabar zbog odabira pjesme, Željko je rekao: “Mislim da imaš X Faktor iako ti intonacija nije bila odgovarajuća“, dok je Tonči naglasio da takmičar treba da se malo opusti. Četiri DA bio je sasvim logičan odgovor sudija.

Sljedeća takmičarka bila je Monika Kiseloska iz Niša, koja ima dvadeset godina. Autentična takmičarka otpjevala je pjesmu Ette James "At last". “Ne znam kako da se postavim prema stilu pjevanja koji je anglosaksonski“, rekao je Tonči, dok je Massimo iznio mišljenje da Monika izgleda veoma zrelo za svoje godine. Na njegovu molbu Monika je otpjevala akapela pjesmu Kristine Kovač “Kolena“, što je Aleksandra samo prokomentarisala riječima: “Imaš nešto svoje, ima tu još prostora za napredovanje, ali meni se dopada“. Željko je uputio kompliment takmičarki: “Od svih kandidata koje smo vidjeli do sada moram da kažem da si ti prvi personaliti“. Masimo je u svom stilu rekao: “Ovo je bilo samouvjereno do granice drskosti! Za dvadeset godina to je malo too much, ali daću ti DA“. Tonči je potom izjavio da Monikin osmijeh vrijedi više od njenog pjevanja. Sa četiri DA Monika sasvim sigurno je prošla u sljedeći krug takmičenja.

Sljedeća tri kandidata ostavila su dobar utisak na sudije. Aleksandar Đorđević iz Beograda, Sonja Čoko takođe iz Beograda i Milan Bukilić iz Podgorice su takmičari čiji talenat nije bio sporan. Milan i Sonja su “povratnici“ budući da im je ovo drugi put da se prijavljuju na X Factor. Iako su pjevali zahtjevne numere, sudije su bile zadovoljne. Sa svim pozitivnim ocjenama, ovi takmičari su se plasirali u naredni krug.

Da se u poznati pjevački šou X Factor Adria ne prijavljuju samo oni kojima je muzika prva strast, dokazao je i Stipe Glasović, bivši fudbaler iz Opuzena iz Hrvatske. Naime, Stipe je bivši profesionalni fudbaler koji je do svoje 21 godine igrao za Hajduk, a potom i za druge fudbalske klubove sve do prije dvije godine kada se, zbog povreda, prestao profesionalno baviti sportom. Sebe je opisao kao buduću pjevačku zvijezdu, a talenat pokazao pjevajući baladu Aleksandre Radović "Čuvam te". Njegova interpretacija svidjela se sudijama. “Stipe, učinio si pravu stvar, pjevanje ti odlično ide! Samo pobijedi tu tremu i oslobodi se“, rekao je Tonči, dok je Aleksandra prokomntarisala da ovaj momak nosi određenu tugu u glasu i da joj se to baš dopada. “Imaš toplu auru, iz tebe isijava pristojnost, poštovanje prema ljubavi. Imaš jecaj u glasu koji je bio toliko dobar“, rekao je Masimo. Sa četiri DA Stipe se plasirao dalje.

Šesnaestogodišnja Tijana Vlajković iz Šapca ide u muzičku školu, svira klavir i Aleksandra joj je uzor. Predstavila se pjesmom Karli Rouz "Broken Heart", a njena sjajna interpretacija nije nikoga ostavila ravnodušnim. “Ovo je nešto najljepše što sam čuo poslednjih dana“, rekao je Masimo. “Tijana, tebe sam čekala! Imaš sve! Bravo“, rekla je Aleksandra čiji je komentar ovoj tinejžerki najviše značio. Međutim, Željko je rekao da nije siguran da ova djevojka ima X Faktor budući da, po njegovom mišljenju, nije autentična, ali nije osporio da je veoma talentovana. Nakon njegovog podsticajnog NE i tri DA, Tijana je prošla u sljedeću fazu.

Sljedeći takmičar bio je konobar i LGBT aktivista iz Podgorice. Njegovo ime je Rahim Bajra, a sudijama X Faktora i brojnoj publici u studiju predstavio se španskom pjesmom. “Ovo nije dobro, bio si van tonaliteta. Ne znam da li je ovo bilo zbog matrice. Hajde otpjevaj nešto bez matrice, da vidimo da li je to bio problem“, predložio je Željko. Ni nakon što je takmičar otpjevao pjesmu bez matrice, Željko nije promijenio mišljenje: “ Žao nam je što nisi za ovaj šou. Nemoj da se ljutiš. Nečim drugim se bavi, biće bolje“, rekao je Željko. Nakon četiri NE, takmičar je bio ljut jer nije prošao dalje. “Mislim da nisu donijeli pravu odluku. Iznervirao me Željko Јoksimović, ne mogu ga podnijeti očima“, rekao je posle nastupa Rahim.

Rođena braća Goran i Saša Spasić iz Makedonije na X Faktor prijavili su se odvojeno. Zanimljivo je da nisu rekli jedan drugome da će se prijaviti. Iako je Goran sa sobom ponio i gitaru, to nije bilo dovoljno za Željka Јoksimovića, pa mu je rekao NE. Međutim, njegovom mlađem bratu Saši uputio je kompliment: “Više mi se dopao tvoj glas, nego glas tvog brata“. Saša je za četiri DA prošao dalje, dok je Goran dobio lošije ocjene. Žiri je zamislio da možda braća naprave bend, tako da su ovi talentovani momci ipak prošli u sljedeći krug takmičenja.

Ilija Mihailović ima šesnaest godina, iz Beograda je i posjeduje muzičko obrazovanje. Svira violončelo, klavir i saksofon. Ovaj talentovani tinejdžer obožava muziku i uživa sa svojim prijateljima iz muzičke škole. Najviše voli rnb, pop, soul i džez. Prvo veliko pjevačko iskustvo desilo mu se 2014. godine kada je bio jedan od predstavnika Srbije na "UNIVISION SONG CONTESTU" u Azerbejdžanu. Sudijama i publici se predstavio pjesmom Bruna Marsa " When I was your man", koju je posvetio jednoj djevojčici iz škole. Njegovo emotivno izvođenje ove pjesme posebno je oduševilo Aleksandru koja je pomno pratila njegov nastup, te je u toku nastupa i ustala. “Nevjerovatno je da ovako pjeva dečko od samo šesnaest godina. Sam Bruno Mars bi bio ponosan na ovoliko soula u glasu i na ovoliko duše, ne bi ostao ravnodušan“, rekao je Željko. Masimo je potom iznio svoje mišljenje: “Bilo je previše ukrasa, nemoj tako raditi, ali od mene imaš DA“. Tonči je krako prokomentarisao da je manje uvijek više, ali Aleksandra se nije složila sa kolegama, te je rekla: “Svaki ukras koji si napravio, bio je baš na pravom mjestu! Dugo nisam čula, ne samo na ovoj sceni, nego uopšte u regionu, da neko tako pjeva – sa takvom ogoljenom dušom i emocijom. Јa sam potpuno oduševljena! Da, da, da“. Sa četiri DA Ilija bez dvoumnjenja nastavlja takmičenje u najpopularnijem pjevačkom šou programu.

Sljedeći kandidat bio je Nikola Marjanović iz Zagreba, poznat u muzičkom miljeu po svojoj bivšoj grupi "Sane", i po tome što je bio drugi na muzičkim top listama sa pjesmom "Dio mene", koju izvodi sa grupom Song Killersi. Nikola se osim muzike bavi i snimanjem reklama i sinhronizacijom crtanih filmova, a na binu je izašao noseći gitaru. Nakon njegove energične interpretacije pjesme Bruna Marsa “Locked out of Heaven“, Tonči je bio zadovoljan: “Sve je na sa svom mjestu, odlično izvedena pjesma po pitanju svega! Bravo“, dok je Massimo pohvalio Nikolu riječima: “Ma bravo, izabrao si tako tešku pjesmu za odsvirati samo uz gitaru“. Aleksandra je dijelila isto mišjenje: “Ti stvarno imaš X Faktor, potpuno si izgrađen! Energija je tu“. Željko je rekao da je Nikola već talentovan oformljen muzičar, uz konstataciju da čak može i da pomogne žiriju u teškim odlukama i radu sa ostalim takmičarima. Sa sigurnih četiri DA, Marjanović ima priliku da se bori za titulu nove muzičke senzacije regiona.

Posljednji takmičar bio je Antonio Krištofić iz Opatije, koji je, nažalost, kao dijete preživio tešku bolest. Naime, do svoje treće godine živio je u bolnici zbog zdrastvenih problema, ali na tu nesreću danas gleda sa pozitivne strane. Ovaj talentovani tinejdžer pjeva od svoje desete godine, a svoj pjevački talenat pokazao je i na raznim muzičkim festivalima. Antonio je izabrao da se sudijama i publici u studiju predstavi pjesmom Oliver Dragojevića "Stine", a njegova fantastična interpretacije očarala je sve. “Ne znam da li si čuo za Luis Migela, podsjećaš me na njega. To je taj raskošan vokal, kontrolisan, emocija, snaga! Sve imaš“, energično je rekla Aleksandra, dok je Tonči bio kratak: “Vrh“. Massimo je posavjetovao takmičara da sljedeći put kada buse izvodio ovu pjesmu, u nekim dijelovima proba da ubaci malo tihog falseta, ali Željko se nije složio sa kolegom: “Ne mijenjaj ništa, jer možeš samo da pokvariš“. Žiri je očekivano u ovom slučaju bio jednoglasan, a sa četiri DA mladi Antonio prošao je u sljedeći krug.

Sve detaljnije informacije možete pronaći na sajtu xfactoradria.com i na zvaničnoj Facebook stranici www.facebook.com/XFactorAdria