latinica  ћирилица
17/04/2015 |  08:51 | Autor: SRNA

Otvoren festival "Hit stend-ap"

U Kulturnom cenru Gradiška otvoren je Prvi međunarodni festival stend-ap komedije "Hit stend-ap".
Gradiška - Prvi međunarodni festival stend-ap komedije "Hit stend-ap" - Foto: SRNA
Gradiška - Prvi međunarodni festival stend-ap komedije "Hit stend-ap"Foto: SRNA

U okviri prve večeri trodnevnog stend-ap festivala nastupili su komičari Martina Ipša, Tin Vodopivec i Lucija Ćirović iz Slovenije i Filip Andronik i Omer Hodžić iz BiH.

Direktor Kulturnog centra Gradiška Željko Blagojević istakao je, otvarajući Festival, da je ova manifestacija organizovana u saradnji sa Zavodom za kulturu iz Maribora, te da zasluge za povezivanje ove dvije institucije kulture ima hrvatski glumac Stojan Matavulj, koji je porijeklom sa područja gradiške opštine.

- Potpisan je protokol o saradnji sa Zavodom za kulturu iz Maribora i upravo je ovaj festival prvi zajednički projekat, a nadam se da će stend-ap festival u Gradišci postati kulturni brend ovih prostora. Stend-ap doživljava ekspanziju u regionu, ali svi koji dolaze u Gradišku moraju da znaju da je ovdje humor nešto svakodnevo i da treba da se potrude da nasmiju publiku - rekao je Blagojević.

Slovenačka stend-ap komičarka Martina Ipša istakla je da ova vrsta umjetnosti ima brojnu publiku u Sloveniji, i da festivale posjećuje oko 1.500 gledalca dnevno.

- Stend-ap scena u Sloveniji gradi se već deset godina i ljudi polako prepoznaju pojedine komičare i idu na njihove nastupe - naglasila je Ipša.

Prema njenim riječima, ključ uspjeha u ovoj vrsti umjetnosti, za koju inspiraciju crpi u svemu što je ljuti i veseli, je istina i izgrađen stav o društvenim dešavanjima.

Sarajevski stend-ap komičar Filip Andronik rekao je da je BiH, zbog crnih i tmurnih tema pogodno tlo za stend-ap komediju.

- Stvar je ličnog izbora da li se nečemu smijati ili zbog toga biti deprimiran, ali se kroz ovaj vid umjetnosti može promijeniti mišljenje javnosti da ovo mjesto i nije tako crno - naglasio je Andronik.

Drugog dana Festivala, od 20.00 časova planirani su nastupi Srđana Dinčića i Јelene Radanović iz Srbije, Јaneza Usenika iz Slovenije, te Marka Dejanovića i Stojana Matavulja iz Hrvatske.

Prvi međunarodni festival stend-ap komedije u Gradišci biće zatvoren nastupima Luke Bilića iz Hrvatske, Nikole Silića i Aleksandra Perišića iz Srbije, Klemena Bučana iz Slovenije i Marka Puljiza iz BiH.