latinica  ћирилица
17/04/2015 |  15:25 | Autor: SRNA

Patrijarh Irinej služio liturgiju na slavi eprarhije u Brčkom (VIDEO)

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Hrista Spasa u brčanskom naselju Donji Brezik, povodom krsne slave Eparhije zvorničko-tuzlanske - Životvorni Istočnik.

Zbog velikog broja vjernika, liturgija je služena ispred hrama uz sasluženje brojnih arhijereja Srpske pravoslavne crkve.

Patrijarh Irinej čestitao je okupljenim vjernicima Vaskrs i istakao da bi sve bili sami lijepi običaji, folklornog karaktera i značaja da nije bilo Hristovog vaskrsenja.

Patrijarh je u obraćanju vjernicima citirao apostola Pavla, koji je rekao "ako Hristos ne vaskrsnu, da je uzalud i apostolska propovijed".

Liturgiji i kulturno-umjetničkom programu, koji je uslijedio, prisustvovali su predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, te zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladen Bosić.

Prisutne su bile i druge brojne zvanice iz Brčko distrikta i susjednih opština Republike Srpske.

POSЈETA PATRIЈARHA OD VELIKOG ZNAČAЈA ZA SRBE U DISTRIKTU

Posjeta Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja Brčkom od velikog je značaja za srpski narod u distriktu, ocijenili su srpski politički predstavnici u institucijama Republike Srpske i BiH.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić istakao je da je patrijarh Irinej prisustvom krsnoj slavi Eparhije zvorničko-tuzlanske ukazao veliku čast.

"Pokazao nam je put kojim treba da idemo - put časti i poštenja, ljubavi i nade, a to je put Isusa Hrista", rekao je Đokić u novinarima u porti hrama Hrista Spasa u brčanskom naselju Donji Brezik, gdje je prisustvovao krsnoj slavi Eparhije zvorničko-tuzlanske - Životvorni Istočnik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić istakao je da je srpski patrijarh i danas, kao i mnogo puta do sada, poslao veoma vrijedne i poučne poruke.

"Veoma je značajno što je patrijarh Irinej odredio da se u Brčkom proslavi krsna slava Eparhije zvorničko-tuzlanske", rekao je Ivanić.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladen Bosić istakao je da je izbor Brčkog kao mjesta gdje će Eparhija zvorničko-tuzlanska proslaviti krsnu slavu čin vrijedan poštovanja.

"Današnji boravak patrijarha je veliki događaj za srpski narod u Brčkom, čija je pozicija u ovom gradu specifična, ali je veoma značajno da on bude ujedinjen oko svoje crkve", poručio je Bosić.