latinica  ћирилица
18/04/2015 |  13:55 | Autor: RTRS

Rajilić: Riješiti problem odlaganja radioaktivnog otpada

Nadležne institucije BiH treba da preduzmu sve aktivnosti da bi trajno bio riješen problem mogućeg odlaganja radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora u neposrednoj blizini Novog Grada, zaključeno je na sastanku načelnika ove opštine Snježane Rajilić sa poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske.
Snježana Rajilić razgovarala je sa narodnim poslanicima iz Novog grada - Foto: SRNA
Snježana Rajilić razgovarala je sa narodnim poslanicima iz Novog gradaFoto: SRNA

Zaključeno je i da sve institucije koje su preduzele aktivnosti u vezi sa problemom određivanja lokacije za odlaganje radioaktivnog otpada, treba da o tome u pisanoj formi zvanično obavijeste lokalnu upravu. Sav prikupljeni materijal o ovoj problematici biće proslijeđen poslanicima u Parlamentarnoj skupštini BiH iz prijedorske i banjalučke regije i dijela Unsko-sanskog kantona. 

"Čekamo da dobijemo pismene odgovore na postavljena pitanja koje smo uputili zvaničnicima Bosne i Hercegovine. Da se uključi državna agencija za nuklearnu i radioaktivnu aktivnost da nam pomogne u vezi ovog", navela je Snježana Rajilić načelnica opštine Novi Grad.

"Komisija Hrvatske koja je odredila ovu lokaciju je napravila grešu.Una je proglašena nacionalnim parkom,čitav sliv Une time bi bio ugožen", kaže Senad Bratić, potpredsjednik Narodne skupštine  Republike Srpske.

"Ovo je problem od značaja za Republiku Srpsku , a ne samo za Novi Grad,  značajan je i za BiH. Upoznao sam Odbor za evropske integracije o ovom , a postavio sam i pitanje u Narodnoj skupštini Republike Srpske o ovom problem", kaže Vanja Bajić,  poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske.