latinica  ћирилица
18/04/2015 |  17:50 | Autor: RTRS

Haim Bivas: Važno da RS i Izrael zajedno obilježavaju Dan sjećanja na žrtve Јasenovca i Donje Gradine

Gradonačelnik grada Modina iz Izraela, Haim Bivas predvodiće delagaciju Izraela na pomenu žrtvama ustaškog zločina - genocida u koncentracionom logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu Donja Gradina.
Haim Bivas     (Foto:Arhiv) - Foto: RTRS
Haim Bivas (Foto:Arhiv)Foto: RTRS

On je za Radio Republike Srpske rekao da je od izuzetne važnosti obilježavanje 70 godina od proboja ustaškog logora Јasenovac i održavanje pomena i parastosa u Donjoj Gradini.

"Pet puta sam posjetio Јasenovac i Donju Gradinu i svaki put je to bilo sa velikom tugom. Uvijek imam osjećaj da stojim usred velikog groblja u samom Izraelu, budući da je u ovim logorima život izgubilo mnogo Јevreja, koji su prethodno mučeni, maltretirani, zajedno sa Srbima i drugim narodima", rekao je Bivas.

On je napomenuo da kada god posjeti Donju Gradinu i Јasenovac "uvijek je prisutna velika tuga znajući kakav zločin su fašisti, nacisti i njihovi saradnici ustaše počinili nad nevinim ljudima".

Gradonačelnik grada Modina iz Izraela, Haim Bivas, koji predvoditi delagaciju Izraela na pomenu u Donjoj Gradini rekao je za Radio RS da će se njegova glavna poruka na pomenu u Donjoj Gradini odnositi na zajedničko stradanje i sličnu sudbinu jevrejskog i srpskog naroda.

"Kao što Izrael mora biti snažna demokratska država da bi opstala, tako RS mora da pronađe put ka opstanaku u demokratskom opredjeljenju", napominje Haim Bivas.

On je istako da je vrlo važno da RS i Izrael zajedno obilježavaju Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida u koncentracionom logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu Donja Gradina , budući da su Srbi i Јevreji imali sličnu stradalničku sudbinu.

Bivas je dodao da je obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Јasenovca i Donje Gradine važno i kao opomena da se takvi zločini ne bi nigdje i nikome ponovo dogodili.

R. Karanović