latinica  ћирилица
18/04/2015 |  20:48 | Autor: RTRS

Sjećanja na žrtve Јasenovca i Donje Gradine (VIDEO)

U Spomen području Donja Gradina sutra će služenjem parastosa i pomena žrtvama ustaškog zločina genocida u Spomen-području Donja Gradina biti obilježen Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida u koncentracionom logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu Donja Gradina.
Memorijalna akademija povodom sjećanja na žrtve u Јasenovcu - Foto: RTRS
Memorijalna akademija povodom sjećanja na žrtve u ЈasenovcuFoto: RTRS

U Kozarskoj Dubici večeras će biti održana Memorijalna akademija. Obilježavanju u Donjoj Gradini prisustvovaće patrijarh srpski Irinej, predsjednik RS, Milorad Dodik, premijer Srbije Aleksandar Vučić i ostali zvaničnici Republike Srpske i Srbije, kao i delegacija iz Izraela.

Povodom Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina- genocida u koncentracionom logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini sveta arhijerejska liturgija biće služena sutra u 9 časova u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici.

Parastos, polaganje vijenaca i zajednička molitva tri konfesije biće održana na grobnom polju Košute, najavio je direktor Spomen područja Donja Gradina Milorad Bukva.

Grad Banjaluka sa stare autobuske stanice organizovao je polazak pet autobusa u Donju Gradinu. Prevoz je besplatan, a polazak je u osam časova. Besplatan autobuski prevoz organizovan je i iz drugih opština Srpske.

U Јasenovcu i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini od avgusta 1942. do aprila 1945. godine stradalo više od 700 hiljada ljudi, uglavnom Srba, Јevreja i Roma.