latinica  ћирилица
19/04/2015 |  07:17 | Autor: RTRS

Dan sjećanja na žrtve ustaškog genocida u Јasenovcu i Donjoj Gradini (RTRS, 11.50)

Služenjem svete arhijerejske liturgije u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici počelo je obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida u logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.
Donja Gradina, "Topola užasa" - Foto: RTRS
Donja Gradina, "Topola užasa"Foto: RTRS

Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Јefrem služi liturgiju kojoj, osim velikog broja vjernika, prisustvuju ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, potpredsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, zamjenik ministra odbrane BiH Boris Јerinić, predstavnici Trećeg Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH i lokalni zvaničnici.

U Donjoj Gradini danas će biti obilježen Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida u koncentracionom logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu Donja Gradina.

Obilježavnjue 70 godina od proboja logoraša iz kompleksa ustaških koncentracionih logora u Јasenovcu prisustvovaće predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i mnogi zvaničnici Srpske i Srbije.

Ceremonija obilježavanja počinje polaganjem vijenaca, nakon čega slijedi pomen žrtvama, obraćanje zvaničnika i Memorijalna akademija, kojom će ova ceremonija biti završena.

U Јasenovcu i Donjoj Gradini od avgusta 1942. do aprila 1945. godine stradalo više od 700 hiljada ljudi, uglavnom Srba, Јevreja i Roma. 

Prenos parastosa i memorijalne akademije možete pratiti na programu Radio televizije Republike Srpske od 11.50 časova. Naš signal preuzeće Radio televizija Srbije i više komercijalnih televizija.

U Kozarskoj Dubici sinoć je održana memorijalna akademija "Smrtimice životom" povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve u logoru Јasenovac i Donjoj Gradini.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da je ovo prilika da se prisjetimo svih žrtava genocida i prenesemo istinu i sjećanje na buduće generacije da se takav zločin koji je počinjen nad srpskim, jevrejskim i romskim narodom nikada ne zaboravi. Podsjetio je da su u logoru Јasenovac ljudi ubijeni na najsvirepiji način, a da žrtve i danas počivaju u Donjoj Gradini, koja je 1941. godine bila srpsko pravoslavno selo, koje je ušlo u sastav tzv. NDH.

Akademiji su prisustvovali predstavnici političkog, vjerskog, javnog i kulturnog života, te veliki broj učenika i građana. 

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izdao je naredbe o zabrani prevoza eksplozivnih materija u drumskom saobraćaju.