latinica  ћирилица
19/04/2015 |  08:48 | Autor: Večernji list

Kim: Lijek za sve bolesti

Sjeme kima pronađeno je u grobnicama egipatskih faraona. Egipćani su ga nazivali “tapne”, stari Rimljani “cuminum”, a stari Grci “kyminon”.
Kim - Foto: flickr.com
KimFoto: flickr.com

Široko djelovanje

Kim raste u srednjoj Evropi, sjevernom djelu Azije i Afrike.

Kao začin odavno je osvojio svijet, ali je dobro poznat i kao lijek, u biljnoj medicini, prvenstveno kao sredstvo protiv stvaranja gasova i nadimanja. Najviše se koristi u liječenju različitih crijevnih bolesti poput aerofagije i meteorizma, ali i za spriječavanje stvaranja gasova, jačanje želuca kod dispeptičkih tegoba.

Kim pomaže u liječenju:

- bolesti jetre i žuči (poput ciroze jetre, slabe jetre, uravnotežava masnoće)

- tegoba s bubrezima i bešikom poput kamena, pijeska, teškoće s mokrenjem, infekcije bakterijama

- tegoba respiratornog trakta, kao što su sklonost infekcijama, prehlada, grip, hronični bronhitis, astma, upala pluća, kašalj, sluz i katar u plućima

- bolesti srca – naročito aritmija

- bolesti očiju (za jačanje vida)

- bolesti usta (ispiranje kod infekcija i lošeg zadaha, zubobolje, gingivitisa – upale zubnog mesa)

- sindroma karpalnog kanala jer smanjuje bol u zapešću ruke – šake

- bolesti želuca jer čisti želudac i crijeva od katara, greje želudac, otklanja parazite, utiče na varenje hrane u želucu, pomaže kod dispepsije i lošeg zadaha iz usta, smiruje grčeve, gorušicu, gastrointestinalne bolove

- kod reume i gihta

- za jačanje sperme – spermatograma

- ženskih bolesti kao što su menstrualne tegobe, regulacija mesečnog ciklusa, grčevi materice, PMS, porođajni bolovi, a doprinosi i pojačanom izlučivanju mleka kod dojilja

- kod zabrinutosti – anksioznosti i napetosti

S obzirom na to da je antioksidans, ljekovito djelovanje kima snažno je izraženo u preventivi karcinoma (lutein, karoten, kriptoksantin i zeaksantin), spriječava štetno djelovanje slobodnih radikala, štiti od infekcija, degenerativnih neuroloških poremećaja i starenja (mrlje na koži, smeđe mrlje na koži, bore).

Kim naročito prija ženama

Kim je biljka koja jača i greje. Ovo ljekovito djelovanje kima za žene bi moglo da bude veoma korisno jer kim ne ostavlja nikakve posljedice, a njegova primjena je jednostavna – dodaje se jelima kao začin ili se pravi čaj od sjemenki kima.

Za jačanje želuca može se koristiti i ulje od kima. Obilje dijetalnih vlakana u kimu spriječava nastanak zatvora i uzrokuje brže kretanje sadržaja u crijevima, a dijetalna vlakna vezuju se s toksinima u hrani, štite sluzokožu crijeva od pojave raka i smanjuju LDL holesterol.

Dejstvo kima biće najefikasnije ako se svakodnevno konzumira u okviru obroka kao začin ili kao čaj, koji se kod bolesti disajnih organa može mješati s anisom, sa dodatkom meda. Njemačka komisija preporučuje upotrebu kima kod djece prilikom tegoba zbog nadutosti (Romheldov sindrom).

Ulje se u medicini koristi i za liječenje bolnih mjesta na tijelu lokalnom primjenom . Napitak od kima jača želudac, pričišćava crijeva i uravnotežava crijevnu mikrofloru. Kim sadrži i obilje minerala (bakar, cink, kalcijum, kalijum, mangan, magnezijum, selen, gvožđe) i vitamina (Vitamin A, vitamin C, vitamin E, kao i vitamine B-kompleksa, tiamin, piridoksin, riboflavin, niacin).

Kim se upotrebljava kao: anestetik, antiseptik, antispazmodik, antioksidans, antiinflamatorik, antikarcinogenik, aromatik, digestiv, dispeptik, diuretik, ekspektorant, emenagog, galaktogog, fungicid, karminativ, sekretolitik, stimulans, tonik, vermifug.