latinica  ћирилица
19/04/2015 |  13:37 | Autor: SRNA

"Veterani RS": Puna podrška zaključcima i deklaraciji Narodne skupštine

Udruženje "Veterani Republike Srpske" pruža punu podršku zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske o radu Suda i Tužilaštva BiH, kao i Deklaraciji usvojenoj kao jedinstveni odgovor parlamenta Srpske na apelaciju Ustavnom sudu BiH bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u vezi sa 9. januarom - Danom Republike Srpske.
Konferencija za novinare predstavnika Udruženja "Veterani Republike Srpske" u Istočnom Sarajevu - Foto: SRNA
Konferencija za novinare predstavnika Udruženja "Veterani Republike Srpske" u Istočnom SarajevuFoto: SRNA

"Izražavamo zadovoljstvo činjenicom da je Narodna skupštine Republike Srpske usvojila zaključke koje su predložili odbori za bezbjednost i za boračko-invalidsku zaštitu, a odnose se na rad Suda i Tužilaštva BiH za ratne zločine. Smatramo da smo i mi veterani dali veliki doprinos inicijativi da ova problematika bude razmatrana u parlamentu Srpske", rekao je danas novinarima u Istočnom Sarajevu pomoćnik predsjednika "Veterana Republike Srpske" za odnose sa medijima Zoran Trifunoivć.

Na ovaj način, ističe on, "Veterani Republike Srpske" su postigli svoj glavni cilj, a to je da najviša zakonodavna institucija Republike Srpske preuzme odgovornost za aktuelno stanje.

Trifunović je podsjetio da su "Veterani Republike Srpske" u posljednjih šest mjeseci vodili niz aktivnosti u vezi sa pitanjem selektivne pravde koju provode Sud i Tužilaštvo BiH.

Prema njegovim riječima, ovo udruženje će u narednom periodu pratiti realizaciju zaključaka, a pitanje procesuiranja ratnih zločina nad Srbima biće i dalje u fokusu pažnje "Veterana Republike Srpske".

"U potpunosti podržavamo Deklaraciju, jer smatramo da je na taj način Narodna skupština Republike Srpske pokazala puno jedinstvo vladajućih i opozicionih stranaka, što je u ovom trenutku najbitnija stvar za Srpsku, a to je odbrana svega što smo stekli u proteklom periodu", naveo je Trifunović.

On je najavio da "Veterani Republike Srpske" pripremaju izmjene Zakona o pravima boraca, ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske, s ciljem kvalitetnijeg rješavanja statusnih pitanja veterana u Srpskoj i njihovog pravednijeg položaja u društvu.

"Prijedlog izmjena i dopuna ovog zakona nalazi se u završnoj radnoj fazi i očekujemo da ćemo ga javnosti prezentovati u maju, a potom uspjeti i da ga u skladu sa procedurama uputimo u Narodnu skupštinu Republike Srpske na razmatranje", rekao je Trifunović, ističući da trenutno ne može saopštiti više detalja o pomenutom zakonskom projektu.

On je u ime "Veterana Republike Srpske" izrazio ogorčenje i nezadovoljstvo zbog nedavnih presuda koje je Sud BiH izrekao pripadnicima takozvane Armije BiH i HVO-a jer, ne odgovaraju težini počinjenih krivičnih djela nad Srbima.

Trifunović je pozvao Boračku organizaciju Republike Srpske da se zajedno bore za bolji položaj i pravičniji status boračke populacije u Republici Srpskoj, koji ni nakon 20 godina nakon rata nije na zadovoljavajućem nivou.