latinica  ћирилица
19/04/2015 |  14:22 | Autor: RTRS

Donja Gradina: Tišina se najglasnije čuje u Јasenovcu (FOTO i VIDEO)

Sloboda je najskuplja riječ u srpskom jeziku, rekao je predsjednik Republike Srpske na Spomen- području Donja Gradina gdje je služen parastos i pomen nevino stradalim žrtvama logora Јasenovac i njegovom najvećem stratištu Donja Gradina.
U Spomen-području Donja Gradina služen je parastos i pomen svim stradalim žrtvama logora Јasenovac - Foto: SRNA
U Spomen-području Donja Gradina služen je parastos i pomen svim stradalim žrtvama logora ЈasenovacFoto: SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas u Donjoj Gradini da Srbi nikome ne prijete osvetom, ali da neće ni zaboraviti ovaj ustaški zločin, niti o njemu ćutati.

Dodik je, u obraćanju na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina -genocida u koncentracionom logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu Donja Gradina, istakao da se danas dostojanstveno obilježava 70 godina od proboja logoraša iz logora smrti i sistema logora Јasenovac, u kojem je ubijeno više od 700.000 ljudi, od kojih najviše Srba.

"Ovo je mjesto tuge koje nikada ne može biti zaboravljeno, jer ovakav zločin koji se desio ovdje nije nikada viđen", istakao je Dodik.

Dodik je rekao da je Donja Gradina mjesto velike tuge, leleka, plača i jauka, koje ne smije nikada nestati iz naših duša i koje se ne smije zaboraviti.

Tišina se najglasnije čuje u Јasenovcu, poručio je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je rekao da je Donja Gradina srpski Јad Vašem i mjesto najvećeg stradanja, ali i postojanja srpskog naroda.

"Ovde su nas skupljali da nas unište, ovde ćemo se skupljati dok postojimo da živimo i da im nikada više ne dozvolimo da nas ubijaju", rekao je srpski premijer.

Vučić je naglasio potrebu da srpski narod pamti i da na mlađe generacije prenosi istinu o zločinu u Јasenovcu, ali i činjenicu da ne smije da dozvoli da ga ponižavaju brojem žrtava.

"Sukobe 90-tih godina prošlog veka nemoguće je razumeti bez shvatanja reči Јasenovac, dubine bola i patnje srpskog naroda i njegovog kolektivnog straha od konačnog istrebljenja zapadno od reke Drine", rekao je Vučić.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić (Foto: SRNA)

Parastosu na grobnom polju Košute služio je Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Јefrem.

 Osim predsjednika Srpske i premijera Srbije prisustvovali su brojni zvaničnici; izaslanik predsjednika Srbije, mnogi zvaničnici Srpske i Srbije,predsjednik Predsjedništva BiH Mladen Ivanić,  delegacije jevrejskih asocijacija, predstavnici Roma, SUBNOR-a, udruženja odbrambeno-otadžbinskog rata, članovi diplomatskog kora i drugi zvaničnici.

Iz  Donje Gradine upućene su i molitve u pomen stradalim jevrejskim i romskim žrtvama.

Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica Miodrag Linta ocijenio je da je Dan sjećanja na žrtve  u koncentracionom logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu Donja Gradina koji se danas obilježava prilika da Srbi priznaju da nisu dovoljno učinili da se ogromna žrtva srpskog naroda zaštiti od zaborava.

On smatra da je upravo takav odnos uslovio da Srbi nisu bili u mogućnosti da utiču na međunarodnu javnost da bolje shvati uzroke građanskog rata na teritoriji bivše Јugoslavije devedesetih godina prošlog vijeka u kom je srpski narod opet bio najveći stradalnik, saopšteno je iz Koalicije.

Upravo stoga, Linta snažno podržava inicijativu za podizanje memorijalnog centra srpskim žrtvama genocida u 20. vijeku po uzoru na Јad Vašem u Јerusalimu.

"Tako bi Srbija na zvaničan način odala spomen svojim žrtvama i prestala biti jedna od rijetkih zemalja u Evropi koja nema svoj memorijalni centar", naveo je Linta.

Gradonačelnik izraelskog grada Modina Haim Bivas poručio je danas u Donjoj Gradini da je vječna obaveza podsjećati na žrtve holokausta u svijetu i genocida u logoru Јasenovac.
Bivas je na komemorativnom skupu u Donjoj Gradini rekao da je jevrejski i srpski narod zadesio holokaust i genocid, što je tragedija koja nije bez presedana u istoriji ova dva naroda.

"Naša obaveza je da zauvijek pamtimo strašne zločine koji su se ovdje dogodili", rekao je Bivas.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Izraelu Arie Livne poručio je da je Spomen-područje Donja Gradina potrebno mladima da bi zapamtili šta se desilo njihovim precima u logoru Јasenovac.

"Nažalost, nismo dovoljno uradili toliko godina nakon Drugog svjetskog rata. Probudili smo se tek posljednjih nekoliko godina i uvidjeli kolika je važnost da buduće generacije učimo o tome šta se ovdje dogodilo", rekao je Livne novinarima u Donjoj Gradini, gdje je prisustvovao obilježavanju Dana sjećanja na jasenovačke žrtve.

On je istakao da se srpski i jevrejski narod u Donjoj Gradini zajedno sjećaju prošlosti, koja je bila strašna kako za ova dva naroda, tako i za sve antifašiste.

Livne je upozorio da se fašizam u posljednje vrijeme vraća u Evropu kao desnica ili u nekim drugim oblicima.

Ove godine obilježava se 70 godina od proboja logoraša iz kompleksa ustaških koncentracionih logora u Јasenovcu.

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora zaključila je da su Hrvati u Јasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Јevreja.

ZVANIČNICI POLOŽILI VIЈENCE

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Srbije Aleksandar Vučić zajedno su položili vijence na Grobnom polju "Topole" u Spomen-području Donja Gradina.

 

Vijence su položili i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, kao i delegacije Vlade Republike Srpke, Vijeća naroda Republike Srpske i Paralamentarne skupštine BiH.

Na Grobnom polju "Topole" koje se sastoji od 41 masove grobice, vijence su položili i izaslanik predsjednika Srbije Oliver Antić, potpredsjednik Skupštine Srbije Igor Bečić, kao i delegacije preživjelih jasenovačkih logoraša Srbije i logoraša Drugog svjetskog rata iz Republike Srpske.

Vijence su položile i delegacije Države Izrael, generalni konzul Srbije u Republici Srpskoj Vladimir Nikolić, te ambasadori u BiH Srbije Stanimir Vukićević, Ruske Federacije Petar Ivancov, Velike Britanije Najdžel Kejsi, SAD Morin Elizabet Kormak, te predstavnici ambasada Rumunije, Mađarske, Slovačke i Holandije, kao i otpravnici poslova ambasada Italije, Francuske i Crne Gore u BiH.

Vijence su položili i predstavnici Misije OEBS-a, te Kancelarije OHR-a i Kancelarije EU u Banjaluci.

Na Grobnom polju "Topole" vijence su položili predstavnici Srbije, Hrvatske i Crne Gore, delegacija grada Modina iz Izraela i grada Banjaluka, te opštine Kozarska Dubica.

Zajednički vijenac položile su delegacije Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske, SUBNOR-a, Saveza logoraša Republike Srpske, te Saveza organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida Republike Srpske.

Vijence je položila i delegacije Oružanih snaga /OS/ BiH i Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka OS BiH, Јevreja iz BiH i Roma iz Srpske i Srbije, kao i brojne druge delegacije i pojedinci.

Sjećanje na žrtve u Јasenovcu...
Foto: SRNA

Sjećanje na žrtve u Јasenovcu...
Foto: SRNA

Sjećanje na žrtve u Јasenovcu...
Foto: SRNA

Sjećanje na žrtve u Јasenovcu...
Foto: SRNA

Sjećanje na žrtve u Јasenovcu...
Foto: SRNA

Sjećanje na žrtve u Јasenovcu...
Foto: SRNA

Sjećanje na žrtve u Јasenovcu...
Foto: SRNA

Sjećanje na žrtve u Јasenovcu...
Foto: SRNA