latinica  ћирилица
19/04/2015 |  17:31 | Autor: SRNA

Obilježena prva krsna slava opštine Stanari

U Stanarima je danas prvi put svečano obilježena krsna slava ove opštine kao i crkvena slava spomen-hrama Vaskrsenja Gospodnjeg, koji je u izgradnji.
Stanari-Svečano obilježena krsna slava - Foto: SRNA
Stanari-Svečano obilježena krsna slavaFoto: SRNA

Vladika zvorničko-tuzlanski Hrizostom služio je Svetu arhijerejsku liturgiju tokom koje je osveštao i crkvena zvona hrama.

Načelnik opštine Stanari Dušan Panić izrazio je zadovoljstvo što je mjesec dana nakon konstituisanja opštinskih organa svakim danom vidljivije zajedništvo opštinske uprave i njenih građana.

Panić je rekao novinarima da je odrađeno mnogo posla u protekle dvije sjednice Skupštine opštine Stanari kada su usvojeni najneophodniji akti za otpočinjanje rada lokalne uprave.

Panić je najavio da će u narednom periodu građanima Stanara biti obezbijeđeni neophodni uslovi za ostvarivanje osnovnih prava.

Paroh stanarski Stanislav Rađen naveo je da i dalje traju radovi na uređenju hrama Vaskrsenja Gospodnjeg.

"Zvonik je završen, kupola je betonirana i treba je prekriti. Predstoji postavljanje stolarije na zvoniku te pokrivanje lađe crkve", izjavio je Rađen.

Na liturgiji je učestvovalo Pjevačko društvo "Bogoljublje" Doboj.

U opštini Stanari 2. februara održani su prvi lokalni izbori. Političke stranke SNSD, SDS, SP, PDP i DNS prešle su cenzus od tri odsto za učešće u radu Skupštine opštine Stanari.

Narodna skupština Republike Srpske je na posebnoj sjednici 9. septembra 2014. godine usvojila Zakon o osnivanju opštine Stanari, kojim se uređuje osnivanje, područje, nadležnosti, organi, njihov izbor i finansiranje ove opštine.

Poslanici su usvojili i dopunu Zakona o teritorijalnoj organizaciji Srpske, kojom se utvrđuje da teritoriju Srpske čini i opština Stanari.

Do usvajanja ovih zakona, Stanari su bili u sastavu grada Doboja.