latinica  ћирилица
19/04/2015 |  19:35 | Autor: RTRS

Poreska uprava počela prinudnu naplatu poreskih dugovanja (VIDEO)

Poreska uprava Republike Srpske vodi 144.000 postupaka prinudne naplate duga, a u budžet bi trebalo da se slije 324 miliona maraka. Iznos, koji nikada nije smio ni dostići taj nivo, poručuju iz Unije poslodavaca i dodaju da je krivica isključivo na Poreskoj upravi.
Poreska uprava Republike Srpske - Foto: RTRS
Poreska uprava Republike SrpskeFoto: RTRS

Iako iznos pokazuje da nekim privrednicima u Srpskoj plaćanje poreza do sada nije bila omiljena stavka, čini se da bi se stvari mogle promijeniti.

Poreznici iz godine u godinu povećavaju broj prinudnih postupaka, a najavljuju i puštanje u rad novog informacinog sistema kojem niko od neplatiša neće promaknuti. 

Pljenidba sa žiro računa ili gotovine biće prva mjera poreznika, nakon čega će uslijediti zapljena imovine. Lani su imali polovičan uspjeh.

U 51.000 postupaka za dug težak 113 miliona maraka, uspjeli su naplatili 45. Za prva dva mjeseca, od 24 miliona potraživanja, naplatili su šest. Do kraja godine, iz Poreske uprave najavljajuju puštanje u rad novog informacionog sistema, u kojem se , kažu, niko s dugom neće provući .

U Udruženju poslodavaca, međutim, ogorčeni su na Poresku upravu jer se dovela u tu situaciju. Zbog onih koji ne plaćaju porez, kažu, imaju nelojalnu konkurenciju, a budžet trpi kada država radnicima tih preduzeća povezuje staž.

Vjeruju da bi i stope poreza mogle biti niže kada bi svi redovno plaćali.

OFF: Ukupan dug poreskih obveznika je milijardu i 400 miliona maraka . Uvođenje reda u naplatu poreza jedan je od prioriteta Vlade Srpske.

Planiraju dati veća ovlašćenja poreskim službenicima, kojim će biti omogućeno da kontrolišu i visinu plate na koju se obračunava porez.

Na listi najvećih dužnika prvih deset duguje od 10 do 50 miliona maraka, od kojih su četiri ,sa ukupnim dugom od 105 miliona, otišli u stečaj.