latinica  ћирилица
19/04/2015 |  19:44 | Autor: RTRS

Stravična svjedočenja iz Јasenovca: Ustaše ubijale čekićima i maljevima (VIDEO)

Danas je obilježana i 70. godišnjica od proboja posljednjih logoraša iz jasenovačkog logora.

Na dan proboja u logoru Јasenovac bila su zatvorena 1. 073 logoraša. U proboj ih je krenulo oko 600, a preživio je samo 91 logoraš. Bivši logoraši istinu prenose s koljena na koljeno, svojim potomcima i za nauk istoriji.

Donju Gradinu smatraju -Svetom zemljom- čije grobnice će, kako kažu, posjećivati dok su živi.

Topola užasa, ostaci fabrike sapuna, devet grobnih polja i sjećanja preživjelih, svjedoče da je Јasenovac bio jedan od najmonstruoznijih logora u istoriji čovječanstva. Oni koji su preživjeli svirepu ustašku ideologiju, sačuvali su istinu.

Među njima je Slobodan Grujičić, koji je kao četvorogodišnji dječak doveden u Јasenovac. Svake godine dolazi u Donju Gradinu. Kaže, ljudi su u Јasenovcu mučeni i ubijani bez ijednog ispaljenog metka.

"Čuo  sam jauke. Tukli su ih čekićima, tukli maljevima, a puške, nisam čuo da je opaljen tamo. Mi smo sve strahote preživjeli, došao sam eto da se poklonim njima. Poljubio bih zemlju tamo, jer nije to tako lako kada si pogubio sve svoje", prisjeća se Grujičić.

I osamdesetčetvorogodšnji Dragoljub Korica i danas proživljava jasenovačke traume. Za njega je Donja Gradina- Sveta zemlja.

"Svake godine dođem i zahvaljujem se svakome ko je došao ovdje da se pokloni ovim grobnicama. Ovamo gdje su kazani ovi, tamo je 17 glava. Ovo tamo groblje, 17 glava na kvadratnom metru. To je žalosno", kaže Korica.

Pod Kozarom skoro da nema srpske kuće u kojoj u zločinačkom ustaškom pohodu, pod okriljem NDH, nije mučki ubijeno po nekoliko članova porodice.

Kozarska Dubica, u tom periodu, izgubila je čak 54 odsto stanovništva. U potkozarskim selima, brojne porodice potpuno su ugašene.