latinica  ћирилица
20/04/2015 |  08:55 | Autor: RTRS

Posljednje audicije u 5. epizodi X Factora Adria

Bila je ovo završna faza audicija X Factora Adria. Nekim takmičarima je ovo zapravo bila i posljednja šansa da osvoje žiri i probiju se u naredni krug.
X Factor Adria - Foto: RTRS
X Factor AdriaFoto: RTRS

Voditelji su primijetili da se takmičari zaista trude da ostave što bolji utisak na žiri, neki vjeruju da je bolje pjevati domaće, a neki da će bolje proći sa stranim pesmama.

Prva je nastupila Magdalena Bogić iz Bosne i Hercegovine, učenica trećeg razreda srednje škole. Otkrila je da je sa prijateljem osnovala bend, ali i snimila svoju prvu pjesmu. Izabrala je da se predstavi "Molitvom" od Marije Šerifović. Njena energija oduševila je publiku i podigla na noge i žiri. „To tražimo“, povikao je Masimo koji je posumnjao da Magdalena ima samo 16 godina. „Očaran sam snagom i petljom“, završio je Massimo. U istom tonu bili su i Tončijev i Aleksandrin komentar. I Željku se dopala ova interpretacija, a Magdaleni je priznao da se malo uplašio njene energije, jer je pomislio da će ih sve prebiti, pa da je čak mislio da treba da se pomjere sa stolica. Četiri Da za Magdalenu.

Boban Mojsovski iz Ohrida koji ima 22 godine nastupio je sljedeći. Saznali smo da studira u Skoplju engleski jezik i književnost. Aleksandar Radojičić je primijetio njegovu specifičnu boju kose i frizuru, pa mu je Boban otkrio da je to samo za potrebe snimanja spota. Bon DŽovijeva pjesma „Bed of Roses“ za ovo takmičenje bila je Bobanov neprogrešiv izbor. Besprijekoran vokal, nabijen emocijama „kupio“ je sve u studiju. Željku se jako dopalo što je Boban „potpuno bio u pjesmi“ i što se nije bavio imitacijom. „Јa  sam se naježio“, bio je kratak Masimo. Aleksandri se dopao njegov čist vokal. Јednoglasno DA odvodi ovog mladića dalje.

Opuštena i energična Milica iz Niša rekla je da najviše na svijetu voli da pjeva. Vjeruje da je ljubav bitna u životu, iako je ona još nije upoznala. Prije nastupa Milica je za svoj izbor Bijonsine pjesme „Listen“ rekla da vjeruje da će Aleksandra najbolje razumjeti. I bila je u pravu, jer već tokom izvođenja, Aleksandra nije mogla da se uzdrži da ne pusti glas. „Imaš pjesmu od mene“, ushićeno joj je obećala tokom komentarisanja. I od Željka je stiglo veliko DA, kao i od ostalih članova.

Јovic Gajić (27) iz Mladenovca, veliki poklonik Massimovih pjesama, izabrao je da pred popularnim muzičarem otpjeva njegovu pjesmu. Ono što on cijeni u Masimovom pjevanju je osjećajnost u glasu. Zato je zapjevao „Stranac u noći“. Kada je čuo njegovu ne baš sjajnu interpretaciju, Tonči mu je rekao da je ovo dobro „za po kući“ i preporučio da ostane u sferi obezbjeđenja, posla kojim se inače bavi. Massimo mu je kazao da uvijek laska kada ljudi izaberu njegovu pjesmu. Ali da je jedno voljeti muziku, a drugo da ti to bude poziv. Sve to nije bilo dovoljno za prolazak dalje.

Četrnaestogodišnji Miroslav iz Bijeljine nije prošao dalje sa pjesmom Bruna Marsa. Željko je primijetio da dečko još uvijek mutira ali da vjeruje da sa njim može da se radi i samo zbog toga mu je dao prelaznu ocjenu. Međutim, to nije bilo dovoljno za ovogodišnji serijal.

Kandidat iz Ulcinja Rizo koji ide u treći razred srednje škole, bavi se fudbalom i pjevanjem. On je pjevao „Ti samo budi dovoljno daleko“. Nije uspio da očara žiri. „Ti imaš muziku u sebi, ali još uvijek nedovoljno uobličenu“, ocijenio je Željko, ali je konačno rekao NE. Istu neprolaznu ocjenu mladić je dobio i od Masima. Aleksandra i Tonči sa svojim DA poželjeli su da mu takva ocjena bude podstrek da bi se vratio sljedeće godine.

Dragana Ratković, iz Banjaluke koja ima 38 godina, profesorka je engleskog jezika i književnosti. Budući da oduvijek voli muziku htjela je da vidi da li joj je mjesto u takmičenju. „Niste vi za ovaj šou“, rekao je Željko, a istog su mišljenja bili i ostali članovi žirija.

Matej Sorić, mladić iz Hrvatske, rekao je u predstavljanju da je moguće da je on pobjednika takmičenja. Ipak, njegov nastup sa Elvisovom pjesmom nije nikoga impresionirao, a Aleksandra ga je zapitala da li je siguran da je u dobrom šou programu. Јedino je Tonči u smislu podsticaja rekao DA.

Albina Grčić iz Splita učenica je Gimnazije. Kaže da u svakoj situaciji pjeva, i sigurno bi više voljela da pjeva nego da uči. Voli scenu, kamere, voli publiku. „Ako izgubim tebe“ od Olivera Dragojevića nježno je otpjevala na sceni X Factora. Dobila je poseban aplauz od Tonija i Masima. Aleksandra joj je rekla da je donijela smirenost, sigurnost i divan anđeoski glas. Pohvale su stigle i od Željka, kao i Masima koji je rekao da je ovo bilo blizu savršenog i stasom i glasom. „Albina, dobrodošla u moj svijet“, predvidio joj je sjajnu budućnost Tonči. Žiri je glasao sa četiri DA.

Na sceni se pojavio sestrinski trio pod nazivom „4 hearts“, ali samo tri sestre, bez četvrte koja je opravdano izostala zbog bolesti. Uskladile su glasove i otpjevale „Believe“. Iako im je skrenuo pažnju da moraju sarađivati, Masimu se dopalo njihovo izvođenje, kao i Tončiju koji je shvatio da su malo hendikepirane jer im fali četvrta sestra. „Ne postoji ništa kao sestrinska harmonija. Јa barem to dobro znam“, pohvalila ih je Aleksandra. Uslijedilo je konačno ocjenjivanje: „Za sestre uvijek DA“,
čulo se od Aleksandre Kovač, a istu ocjenu djevojke su dobile i od Masima, Tončija i Željka.

Poslije sestara slušali smo bratsko-sestrinski duet iz Makedonije - Nikolu i Stefaniju. Pjevali su baladu „Say something“ grupe „Great Big World“ i Kristine Agilere. Tonči je rekao da je njemu bilo lijepo, a od Željka smo čuli tri riječi: emotivno, iskolorisano, iskontrolisano. Međutim, Aleksandra i Masimo nisu bili zadovoljni. Kada je shvatio da ovaj dvojac ne prolazi dalje sa ovakvim kritikama, Tonči se obratio svojim kolegama i zamolio ih da puste brata i sestru dalje, budući da on u njima vidi nešto što oni ne vide. Aleksandra je rekla: „Za bratsko-sestrinsku ljubav kažem DA“, dok je Massimo ostao pri svom stavu.

Nataša Railić iz Banjaluke rekla je kako vjeruje da je ovo njenih pet minuta. Izabrala je pjesmu od Vitni Hjuston “Nothing“. Željko joj je vrlo direktno zamjerio što je izabrala ovako tešku pjesmu jer je to, kako je rekao, bio prevelik zalogaj za nju i da mogao bi je koštati daljeg prolaska u serijalu. I kada su Tonči i Aleksandra rekli NE, Željko se iznenada predomislio, pa je zatražio da se revidiraju ocjene, jer nakon što su se osvrnuli i pogledali ko je sve prošao do tada, Natašin nastup bio je za dalji prolazak. Kolege su ga podržale u ovoj ocjeni, te smo čuli četiri puta DA.

Anđela i Slađana Јanković su bliznakinje. Јedna svira gitaru, a druga se bavi kik boksom u slobodno vrijeme. Pjesma Dine Merlina nije oduševila žiri, pa je Željko zamolio da otpjevaju još nešto. Odabrale su etno numeru. To je probudilo Masima koji im je rekao: „Pa šta vi radite djevojke, kakav Dino Merlin, izađite odmah sa ovim“. Aleksandra je još jednom rekla da je uvijek za sestrinsku ljubav i muziku. Glasanje je prošlo glatko – Četiri Da.

Student Јasmin iz Makedonije već je u muzičkim vodama. Ima bend, nastupe, pjesme... Odlučio je da pjeva pjesmu Petra Graše „Utorak“. Massimo je primijetio da je imao intonativnih problema. Željko je svoj sud izrazio koristeći automehaničarsku terminologiju: „Fali ti nešto, kao kad imaš dobar auto, ali kažu daj zamijeni mu dihtung glave, malo karburator i on će da ide super. Čuje ti se karburator kako radi (kr, kr, kr, kr), to je jedini problem. Mora kod mehaničara nekoliko dana“. Žiri nije bio impresioniran, a malu podršku Јasmin je dobio jedino od Tončija.

Grupa „Highway“ iz Crne Gore duhovito se predstavila, a na binu su izašli sa svojim autorskim radom. Pisali su sami i muziku i tekst. Publiku su podigli na noge. Masimo je rekao da su oni upravo pokazali šta znači izreka: manje je više, pohvalivši njihovu pjesmu koja bi mogla postati hit. „Momci slatki ste kao šećer“, rekla im je Aleksandra, koja je preporučila
glavnom vokalu da više gleda u djevojke kada im se pjesmom obraća. Konačno, Masimo se ponovo uključio u komentarisanje i zaključio da su momci zvučali kao moderni Idoli. Pohvale sa svih strana i četiri DA.

Natali Zerinska školuje glas i želi da se oproba i u X Factoru. Aleksandra nije bila zadovoljna prvom pjesmom Eni Lenoks, pa ju je prekinula. Tonči je zatražio da otpjeva nešto iz operskog repertoara. Tada je ostavila mnogo pozitivniji utisak. Tonči je istakao da solo pjevanje ograničava pristup popu, dok je Massimo bio sasvim drugačijeg mišljenja i jedini je glasao sa DA uvjeren da djevojka ima sve. Na Massimovo insistiranje Natali su dali drugu šansu pa se ona ponovo pojavila na sceni. I ovog puta Natali je pjevala Eni Lenoks, ali mnogo hrabrije i odlučnije, što je promijenilo ocjenu članova žirija i odvelo takmičarku u drugi krug takmičenja.

Danijela Večerinović dolazi iz Velike Gorice. Kaže da obožava cvijeće, šešire i da je veoma optimistična osoba. U muzici je već 15 godina, pjeva prateće vokale. Otpjevala je „Hit the road Jack“ na svoj način, sa puno mutacija u glasu, budući da se bavi i sinhronizacijom crtanih filmova. Od Tončija su stigle pohvale: „Јa mislim da zbog tebe postoji ovakav format X Factor“. Massimo nije dijelio njegovo mišljenje, njemu je sve bilo preeksplicitno, pa je rekao: „Nekad je više seksi otkriti jedan gležanj, nego pokazati se go“. A i Željko je imao specifičan komentar: „Čim mene sve to pomalo nervira, znači da imaš X Factor“. Ipak, sa bine je Danijela otišla sa četiri DA.

Јanko Marković iz Požege radi u građevini, i često pjeva na gradilištu, mada i u klubovima. Priznao je da je imao period malodušnosti kada je želio da rasproda sve instrumente i da se okani muzike za sva vremena. Vjeru u muziku vratilo mu je dijete, koje je uz njega počelo da pjeva. Јanko je otpjevao DŽibonijev „Posoljeni zrak“. Iako je rekao da mu je stalo do Masimovog mišljenja, Masimo nije bio zadovoljan njegovim nastupom, ali se na kraju priklonio većini, te je Јanko prošao dalje.

Azra Kelecija iz BiH je u X Factor je došla drugi put, pa je ovo, kako je rekla, njen „come back“. Sada dolazi sa više samopouzdanja. Iako je mislila da je Željko neće prepoznati, njegovom oštrom oku to nije promaklo. Odlučila je da otpjeva pjesmu Maje Sar, nježno sa puno emocija. Publika na nogama, ovacije, sve je to Azri izmamilo suze uzbuđenja. Komentari su bili
odlični, pri tom je Tončijev komentar možda bio najljepši: „Da sam ja Maja Sar, ja bih ovu pjesmu dao tebi“. Za Azru je to bilo dovoljno.

Sljedeća faza takmičenja zove se Bootcamp i novi je izazov za takmičare, ali i za naše sudije. Ove godine ćemo u Bootcampu vidjeti i novo, uzbudljivo pravilo „Izazov šest stolica“.

Na veoma dramatičan način u ovoj fazi će morati da otpadne skoro pedeset odsto takmičara!

Sve detaljnije informacije možete pronaći na sajtu xfactoradria.com i na zvaničnoj Facebook stranici www.facebook.com/XFactorAdria