latinica  ћирилица
21/04/2015 |  18:35 | Autor: SRNA

NSRS: Poslanici o socijalnom zbrinjavanju radnika, pravima izbjeglica...

Narodna skupština Republike Srpske okončala je treću sjednicu nakon rasprave o informaciji o ostvarivanju prava izbjeglica, raseljenih lica i povratnika.
Narodna skupština Republike Srpske - Foto: SRNA
Narodna skupština Republike SrpskeFoto: SRNA

Poslanici NSRS nisu danas usvojili Zaključke o usvajanju Informacije o realizaciji Strategije razvoja obrazovanja RS 2010-2014. godine, za prošlu godinu i Informaciji o realizaciji Osnova programa socijalnog zbrinjavanja radnika u prošloj godini. Poslanici su dali saglasnost za izdavanje garancije RS za kreditno zaduženje AD Toplana prijedor kod Evropske banke za obnovu i razvoj po projektu “Centralno grijanje Prijedor”.Usvojene su i informacije o ostvarivanju prava izbjeglica raseljenih lica i povratnika, o provođenju Strategije bezbjednosti saobraćaja na putevima RS 2013-2022. godine u prošloj godini. 

16.45

Narodni poslanici razmotrili su informaciju o nalazima i preporukama studije o položaju srpskih žena žrtava ratnog zločina seksualnog nasilja u BiH, u kojoj se navodi da su Srpkinje koje su preživjele različite torture u ratu marginalizovana grupa.

Obrazlažući informaciju, direktorica DŽender centra Vlade za ravnopravnost polova Mirjana Lukač rekla je da izvještaje proistekle za vrijeme ratnih dešavanja o ovoj vrsti zločina karakteriše to da se kao žrtve pojavljuju gotovo isključivo žene bošnjačke nacionalnosti, dok se srpske žene do današnjeg dana gotovo i ne pominju u međunarodnim i akademskim krugovima kao žrtve silovanja hrvatske i bošnjačke vojske.

- Žene koje su preživjele seksualno zlostavljanje u ratu preživjele su traume, a neke od njih imaju trajno oštećeno psihičko i fizičko zdravlje, i ne mogu da brinu o sebi i porodici - navela je Lukačeva.

Ona je apelovala da sve institucije Srpske ovim ženama posvete duboku pažnju i da, u skladu sa nadležnostima i mogućnostima, pomognu da njihovi problemi bar donekle budu riješeni.

Poslanik SNSD-a Dušica Savić smatra da bi u Republici Srpskoj trebalo angažovati sve raspoložive resurse da bi se u prvom redu evidentirale srpske žene žrtve seksualnog nasilja tokom proteklog rata u BiH, a u čemu mogu pomoći boračke organizacije u lokalnim zajednicama.

Poslanik SP-a Dobrila Drinić smatra da srpske žene žrtve seksualnog nasilja tokom proteklog rata treba da dobiju status civilnih žrtava rata u Republici Srpskoj i da im društvo pomogne, jer je seksualno nasilje ostavilo posljedice po njihovo psihološko i fizičko zdravlje.

Poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak rekao je da su srpske žene žrtve seksualnog nasilja u proteklom ratu diskriminisane u BiH, te zanemarene u Republici Srpskoj u odnosu na druge žrtve rata. 

15.05

Narodna skupština razmotrila je informaciju o realizaciji osnova programa socijalnog zbrinjavanja radnika za prošlu godinu, u kojoj se navodi da je za ove namjene izdvojeno 3.000.000 KM.

"U prošloj godini zaprimljeno je 16 zahtjeva za socijalno zbrinjavanje 418 radnika, odnosno za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, te za doprinose za osiguranje od nezaposlenosti, za šta je izdvojeno više od milion KM", ističe se u informaciji.

U informaciji se podsjeća da u prošloj godini Fond PIO Republike Srpske nije izvršio povrat sredstava iz stečajne mase u budžet Srpske u iznosu od 707.846 KM.

"Program socijalnog zbrinjavanja radnika u prethodnim godinama potpuno je opravdano provođen i bio je u funkciji socijalnog zbrinjavanja radnika koji su u procesu stečaja, likvidacije i privatizacije preduzeća ostali bez posla", naglašava se u informaciji.

14.10 

Razmotrena je informaciju o provođenju Strategije bezbjednosti saobraćaja na putevima Srpske 2013-2022, za prošlu godinu, čiji je krajnji cilj da se ukupan broj poginulih lica na putevima u Srpskoj smanji za 50 odsto.

U informaciji se navodi da je u prošloj godini na putevima RS poginulo 131 lice, što je za 19,7 odsto manje u odnosu na 2011. godinu.

Pomoćnik ministra saobraćaja i veza RS Nataša Kostić rekla je da su u saobraćajnim nezgodama u 2014. godini teško povrijeđena 632 lica, što je za 9,9 odsto manje u odnosu na 2011. kada je teške povrede zadobilo 702 lica.

Kostićeva je rekla da je u 2013. godini stepen upotrebe bezbjednosnog pojasa kod vozača iznosio 48 odsto, a kod suvozača 53 odsto, dok je u 2014. taj procenat kod vozača iznosio 43 odsto, a kod suvozača 45 odsto. Navela je da je broj neispravno deklarisanih vozila na tehničkom pregledu vozila sa 2,5 odsto u 2011. godini povećan na 11,9 odsto u 2014.

Kostićeva je rekla da je u narednom periodu potrebno insistirati na izgradnji finansijski održivog sistema upravljanja bezbjednošću saobraćaja i provoditi aktivnosti da bi jedinice lokalne samouprave prepoznale i ojačale svoju ulogu u unapređenju bezbjednosti saobraćaja.

13.20

NSRS razmotrila Informaciju o ostvarivanju prava izbjeglica, raseljenih lica i povratnika u kojoj se navodi da će u ovoj godini Vlada Srpske izdvojiti više od 4,7 miliona KM za obnovu i rekonstrukciju stambenih jedinica i infrastrukture.

Ministar za izbjeglice i raseljena lica Srpske Davor Čordaš istakao je da je u ovoj godini predviđeno izdvajanje više od milion KM za održivi povratak, a 60.000 KM za rad nevladinih organizacija i udruženja koja se bave pitanjima raseljenih lica, povratnika i izbjeglica.

On je naglasio da je predratnim vlasnicima u Srpskoj vraćeno 94.228 stambenih jedinica, a da ih je sanirano i obnovljeno 72.000. Čordaš je podsjetio da je Vlada RS u posljednjih nekoliko godina izdvojila 10 miliona KM za povratak Srba u F BiH.

 12.40

Narodni poslanici razmotrili su Informaciju o realizaciji Strategije razvoja obrazovanja Srpske 2010-2014 godina, za prošlu godinu, u kojoj se navodi da je Vlada Srpske tokom cijelog perioda uložila više od 33 miliona KM samo u objekte osnovnog i srednjeg obrazovanja Srpske.

Ministar Malešević rekao je u završnoj riječi da će sve primjedbe poslanika biti uvrštene u novu strategiju razvoja obrazovanja Republike Srpske, čija je izrada u toku. On je zaključio da bi se situacija u obrazovanju promijenila ako bi se za obrazovanje izdvajalo šest odsto umjesto dosadašnjih četiri odsto u budžetima.

Poslanik SDS-a Zlatko Maksimović smatra da ukupno djelovanje srednjeg obrazovnog sistema ne doprinosi stvaranju produktivne radne snage, stvaranju razvojnih kapaciteta i razvoju ljudskih resursa.

Poslanik NDP-a Zdravko Krsmanović založio se za isti kriterijum i tretman Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Univerziteta u Banjaluci bilo prema broju studenata, studijskih programa i količini sredstava.

Poslanik SDS-a Dušan Berić smatra da je zabrinjavajući podatak da se svake godine smanjuje broj upisanih učenika u osnovnim školama Republike Srpske, što je posljedica manjeg broja rođene djece.

Poslanik SRS Milanko Mihajilica izrazio je nezadovoljstvo zbog opšteg stanja u obrazovanju, položaja prosvjetnih radnika, kvaliteta nastavnih planova i programa, te znanja učenika osnovnih, srednjih škola i studenata u Republici Srpskoj.

11.50

Vlada Srpske, tokom četvorogodišnjeg perioda, uložila je više od 33 miliona KM samo u objekte osnovnog i srednjeg obrazovanja Srpske, navodi se u informaciji o realizaciji Strategije razvoja obrazovanja Srpske 2010-2014. godine, za prošlu godinu.

Obrazlažući ovu informaciju ministar prosvjete i kulture Dane Malešević rekao je da je u ovom periodu urađeno mnogo, s ciljem uvođenja informacionog sistema u obrazovni sistem, ali i u oblasti kvaliteta vaspitno-obrazovnog rada, kroz brojna akta koja su donesena u prethodnom periodu.

Malešević je naveo da resorno ministarstvo uvođenjem produženog boravka od 2010. godine pomaže roditeljima u stručnom zbrinjavanju djece tokom cijelog radnog dana, te finansira udžbenike za sve učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola. On je rekao da je za osnovce obezbijeđen i prevoz za svu djecu koja putuju preko četiri kilometra od kuće do škole, za šta je u prethodne četiri godine uloženo više od 25 miliona KM i naveo da su tokom četvorogodišeg perioda registrovane mnoge predškolske ustanove u javnom i privatnom sektoru, ističući da je posebno vidljivo da je od četiri ustanove u privatnom sektoru koje su funkcionisale 2010. godine danas dobijeno 48 privatnih predškolskih ustanova.