latinica  ћирилица
21/04/2015 |  20:07 | Autor: RTRS

Cvijanović: Predstoje reforme za rasterećenje privrede (VIDEO)

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je u našem Dnevniku 2, da je Vlada Srpske odlučna u provođenju reformi koje će doprinijeti rasterećenju privrede i povećanju zapošljavanja.

Cilj posjete Vašingtonu bio je da se predstavnici MMF i Svjetske banke upoznaju sa reformskim procesima koji se sada vode u Srpskoj, kao i o glavnim prioritetima, istakla je premijerka.

- Oni su, uglavnom, pozitivno gledali na sve to što smo tamo prezentovali. Pričali smo i o našoj ekonomskoj politici i o zakonima koji su proistekli iz ekonomske politike - rekla je Cvijanovićeva.

Istakla je da je Vlada u Narodnu skupštinu do sada uputila dva seta zakona, kao i da priprema treći, a riječ je o bitnim reformskim zakonima.

- Naš plan je prilično ambiciozan - da do ljetnje pauze Parlamenta uputimo najmanje tri seta zakona, a ja vjerujem da će to biti i četiri - napomenula je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je riječ o zakonima koji su usmjereni na rasterećenje privrede, povećanje rasta privredne aktivnosti, povećanje zapošljavanja i da sadrže brojne mjere koje su usmjerene na borbu protiv sive ekonomije i rada na crno.

Cvijanovićeva je navela da je Vlada svoj program reformskih mjera koncipirala mimo dogovora sa MMF-om ili bilo kojom međunarodnom organizacijom, ali mnogo toga je kompatibilno sa svim što zagovaraju EU, MMF i Svjetska banka.

- Tu postoji određena usklađenost, ali smo mi stavili do znanja i poslali takvu poruku da bi bilo dobro da i Svjetska banka i MMF podrže ove procese određenim sredstvima. Ali smo rekli i da u reforme idemo sa ili bez njihove pomoći - rekla je premijerka.

Vlada Srpske će, naglasila je premijerka, ići sa prijedlozima reformskih zakona, jer je opredijeljena da se pravi novi ambijent koji će biti bolji i povoljniji za privredu i za sve građane.