latinica  ћирилица
23/04/2015 |  21:11 | Autor: 24sata.hr

Crne plombe su opasne?

Crne plombe nisu samo estetski problem. Mogu izazvati taloženje žive u organizam, koja remeti imunološki sistem, izaziva hronični umor te podiže rizik od bolesti poput Alchajmera, multiple skleroze...
Zubar - Foto: ilustracija
ZubarFoto: ilustracija

Amalgamska punjenja obično se nazivaju "crne" ili "sive" plombe. Sadrže metale kao što su srebro, bakar, aluminijum, cink i živa. Uprkos poznatoj činjenici da sadrže i do 50 posto žive, u većini zemalja svijeta još uvijek se smatraju sigurnima za zdravlje. Međutim, posljednjih godina počele su se voditi ozbiljne rasprave o njihovoj štetnosti.

Brojna istraživanja pokazuju da amalgamska plomba može biti vrlo opasna i odgovorna za bolesti kao što su autizam, Alchajmerova bolest, multipla skleroza...i da ih pod hitno treba izvaditi.

Poznati američki stomatolog Hal Hagins prvi je započeo s otkrivanjem istine o, navodno, smrtonosnim plombama i zbog toga došao u sukob sa čitavom svojom strukom. On upozorava da živa u našim ustima isparava 24 časa na dan i izaziva mnogobrojne bolesti opasne po život. Hronični umor najčešća je nuspojava koju uzrokuje živa.

S druge strane, stomatolozi i Svjetska zdravstvena organizacija negiraju optužbe naučnika. Doduše,u novije vrijeme ipak djeci mlađoj od šest godina, trudnicama i osobama narušenog zdravlja prije stavljanja takvih plombi savjetuju konsultacije s ljekarom. I zagovornici amalgama priznaju da s vremenom može doći do ispuštanja živinih para koje će se udisanjem apsorbovati uglavnom u pluća, a zatim će preko krvi dospjeti do svih organa. Ali amalgamske plombe i dalje se koriste, osim u Danskoj, Norveškoj i Švedskoj.

U Danskoj i Norveškoj zabranili su ih zbog brige za očuvanje okoline, dok su u Švedskoj one zabranjene zbog opasnosti po zdravlje.

Mnogi stomatolozi koriste ove plombe jer su mehanički otpornije i dvostruko trajnije od bijelih. Mogu trajati od 10 do 15 godina, a da se ispod njih ne stvori karijes. Najveća prednost je u njihovoj cijeni. Najjeftinije su pa su tako dostupne svima. A stavljaju se na zadnje zube da se ne vide - jer su estetski neprivlačne.

Poznato je da se živa iz amalgamskih plombi s vremenom otpušta i taloži u organizam. Brojna istraživanja potvrdila su razne negativne posljedice povišenog nivoa žive u organizmu. Živa je opasan kancerogeni otrov izrazito poguban za imunološki sistem.

Živa ima sposobnost da poremeti bakterije u crijevima i stvori otpornost na antibiotike. Za razliku od bijelih, kod postavljanja amalgamskih plombi dolazi do opsežnog bušenja zdravog zubnog tkiva. Živine pare ispuštaju se iz plombi tokom žvakanja i pranja zuba, a što je takvih plombi više u zubima, šteta je potencijalno veća. Smatra se da je najveća izloženost živi tokom stavljanja i odstranjivanja amalgamskih plombi.

Imajući u vidu negativne strane amalgamskih punjenja, ipak bi bilo bolje izdvojiti malo više novca za svoje zdravlje i koristiti bijele plombe. Nedostatak je što su slabije pa lakše ispadaju, ali nisu opasne po zdravlje pa se i utrošeni novac na kraju ipak više isplati.