latinica  ћирилица
24/04/2015 |  14:06 | Autor: RTRS

Memorandum o saradnji Srpske i kineske kompanije Huawei

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i predstavnik kineske kompanije "Huawei" Ltd. Venjuan Vej, potpisali su Memorandum o razumijevanju za izgradnju napredne informaciono – komunikacione tehnologije za potrebe Vlade i javnog sektora Srpske u cjelini.

Kako je saopšteno, premijerka Željka Cvijanović je istakla da je Vlada Srpske prepoznala sposobnost ove kineske kompanije da realizuje projekat, s obzirom na činjenicu da je „Huawei“ jedan od najvećih svjetskih proizvođača telekomunikacione opreme.

Memorandumom su definisani okviri saradnje  Vlade Republike Srpske i kompanije „Huawei“ na uspostavljanju savremene infrastrukture u oblasti informaciono – komunikacionih tehnologija.

U pravcu konkretizacije međusobne saradnje Vlade Republike Srpske i kompanije „Huawei“, kako je predviđeno, u narednom periodu počeće pregovori u cilju zaključenja odgovarajućeg sporazuma, kojim će se precizno definisati sva pitanja i načini međusobne saradnje.

Ovom prilikom izraženo je zadovoljstvo potpisanim Memoranduma o razumijevanju sa Vladom Republike Srpske, sa naglaskom da Srpska ima niz olakšica koje se odnose na privlačenje stranih investitora.

Premijerka je naglasila da će se saradnjom sa kompanijom „Huawei“ nastojati stvoriti pretpostavke za realizaciju već definisanih ciljeva Vlade Republike Srpske kao što su ubrzani ekonomski razvoj, povećanje nivoa zaposlenosti, kontinuirano unapređenje rada javnog sektora, smanjenje troškova poslovanja i ostvarivanje dodatnih ušteda u javnom sektoru.

Potpisivanju Memoranduma su prisustvovali ambasador Narodne Republike Kine u BiH Dong Čunfeng, ministri u Vladi Republike Srpske, nauke i tehnologije Јasmin Komić i zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić, navedeno je u saopštenju.