latinica  ћирилица
24/04/2015 |  18:26 | Autor: TANЈUG

Tuš se naljutio zbog oduzete titule najvećeg trgovca u Sloveniji

Trgovački lanac Tuš istupio je iz nacionalne komore oglašivačkih agencija iz protesta što mu je osporena titula najvećeg slovenačkog trgovca i odluke da ona pripada Merkatoru.

Prema pisanju portala Indikator.ba, spor oko toga koja je zaista najveća slovenačka trgovinska firma pokrenuo je Merkator, jer se Tuš svojim reklamnim sloganom predstavlja kao "najveća slovenačka trgovina" iako Merkator ima veći promet i veći broj prodavnica.

Pošto je sud časti presudio u korist Merkatora i zabranio Tušu da se kiti atributom najvećeg, trgovački lanac iz Celja, čiji je osnivač nekada najbogatiji Slovenac Mirko Tuš, iz protesta je istupilo iz udruženja.

Tuš je danas izjavio da su, po njihovom mišljenju sasvim spornu, presudu donijeli ljudi koji su interesno povezani s Merkatorom i da ta kompanija realno nije slovenačka pošto su joj vlasnici u Hrvatskoj.

Merkator, koji je od lani u vlasništvu hrvatskog Agrokora, međutim tvrdi da je po zakonu on nesumnjivo slovenačka firma, kako sjedištem, tako i po zaposlenima i da je slovenačka firma svaka ona koja je u Sloveniji registrovana po slovenačkim zakonima.
Na to u Tušu odgovaraju da je to pogrešan stav, jer potrošači slovenačkim firmama uglavnom smatraju one koje su u domaćem vlasništvu.

Ako bi se išlo Merkatorovom logikom onda bi se i Majkrosoft, koji je takođe registrovan i posluje u Sloveniji, mogao nazvati najprofitabilnijom slovenačkom firmom, primijetili su u Tušu.