latinica  ћирилица
24/04/2015 |  21:49 | Autor: Blic

Najveći mozgovi svijeta pozirali na jednom mjestu nakon istorijske debate

"Ajnštajne, prestani da govoriš Bogu šta da radi", rekao je fizičar Nil Bor Albertu Ajnštajnu, koji je u sobi punoj najpoznatijih svjetskih naučnika tvrdio da "Bog ne baca kockice".

Godine 1927. Ajnštajn i Bor bili su među 29 naučnika okupljenih na Petoj konferenciji Međunarodnog instituta za fiziku "Solvej" u Briselu kako bi diskutovali o osnovama novoformirane kvantne teorije.

Među njima je više od polovine bilo dobitnika Nobelove nagrade, a od široj javnosti poznatih imena, pored Ajnštajna i Bora, tu su još bili i Maks Plank i Marija Kiri, jedina žena na tom skupu.

DŽonatan Douling, jedan od direktora Instituta za teorijsku fiziku "Horas Hirn, kaže za "Biznis insajder" da je tokom konferencije Ajnštajn vodio seriju "eksperimenata misli" kojima je probao da dokaže da je "Hajzenbergov princip neizvjesnosti" (pa time i sama kvantna mehanika) u stvari potpuno pogrešan.

- Svake besane noći, Bor se nervirao i pušio i brinuo zbog Ajnštajnovog napada, da bi potom narednog dana odgovorio odlučnom ispravkom, pokazujući da je Ajnštajnu nešto promaklo i tako sačuva Hajzenbergov princip. Ova debata je trajala danima na toj Solvejevoj konferenciji i nastavila se tri godine kasnije na sljedećoj konferenciji - napisao je Douling u knjizi "Šredingerova ubitačna aplikacija: Trka za prvim svjetskim kvantnim kompjuterom".

Bor je u kontranapadima koristio Ajnštajnovu teriju relativnosti protiv njega samog i navodno pobijedio u tome.