latinica  ћирилица
25/04/2015 |  15:37 | Autor: SRNA

Cvijanović: Srpska nema alternativu - ni u političkom, ni u ekonomskom smislu

Za Savez nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/ Republika Srpska nema alternativu, ni u političkom, ni u ekonomskom smislu, ona je trajna i održiva, a sva postupanja SNSD-a kao političke partije ostaju vezana za ovakvo viđenje Republike Srpske, naglasila je međunarodni sekretar SNSD-a Željka Cvijanović.
Peti sabor SNSD-a                                 (Foto: S.Saletović) - Foto: dnevni avaz
Peti sabor SNSD-a (Foto: S.Saletović)Foto: dnevni avaz

"Pripremili smo Deklaraciju o ekonomskom razvoju imajući u vidu nekoliko važnih činjenica koje karakterišu opšte političko-ekonomsko stanje u kojem se nalazimo, kao i ciljeve koje želimo postići", rekla je Cvijanovićeva u uvodnom izlaganju povodom donošenja Deklaracije o ekonomskom razvoju na 5. Saboru SNSD-a u Istočnom Sarajevu.

Kad se govori o ambijentu, uključujući i privredni, Cvijanovićeva je istakla da treba uzeti u obzir nekoliko stvari, a prva je da je od rata pa do danas tranziciju u BiH uglavnom, koncipirala i vodila, a često i finansirala međunarodna zajednica, i da mnoga od tih rješenja nisu dala očekivane rezultate ni u političkom, ni u ekonomskom smislu.

"Može se zaključiti da provedene reforme nisu doprinijele unutrašnjoj koheziji ili boljem političkom razumijevanju unutar BiH, nisu istinski pokrenule ekonomski razvoj i nisu dovele do šireg integrisanja privrede sa privredom okruženja i Evropske unije, već su ogolile određene slabosti i učinile ih vidljivijim", ocijenila je Cvijanovićeva, koja je predsjednica Vlade Republike Srpske.

Ona je naglasila da je jasno da su i domaće i strane investicije daleko ispod očekivanog nivoa, i da obezbjeđenje privrednog rasta i povećanje zaposlenosti ostaju suštinski prioriteti u daljem radu.

"Takođe, iako smo krenuli putem evropskih integracija, treba imati u vidu da je obećana evropska budućnost još uvijek daleka i neizvjesna vizija, i to iz niza razloga.

Otežavajuća okolnost je svakako i činjenica da funkcionišemo u okruženju koje je destimulativno, jer je ambijent unutar BiH još uvijek snažno opterećen osporavanjem Republike Srpske, njenog identiteta, njenih obilježja i simbola, i njenih napora i nastojanja da uživa autonomiju koju je dobila Dejtonskim sporazumom", rekla je Cvijanovićeva.

U takvom nestabilnom političkom okruženju, konstatovala je ona, teško je provoditi ekonomske reforme, a svjetska ekonomska kriza dodatno je usložnila ukupnu ekonomsku situaciju.

"Svjesni smo izazova koji su pred nama, a oni diktiraju i mjere i naš plan rada u budućem periodu da bi se povećao nivo zaposlenosti i poboljšala njena struktura, suzbijala siva ekonomija, poboljšala likvidnost i konkurentnost privrede, obezbijedilo dodatno finansiranje osjetljivih grupacija društva i jačala finansijska disciplina i odgovornost na svim poljima", rekla je međunarodni sekretar SNSD-a.

Cvijanovićeva je naglasila da je SNSD svjestan svoje uloge u svim i političkim i ekonomskim procesima i potpuno odlučan da očuva vodeću političku ulogu u oblikovanju političke, socijalne i ekonomske budućnosti Republike Srpske, spreman da provede reforme i sarađuje sa svima koji djeluju u interesu građana i uvažavaju ustavnu poziciju Republike Srpske.

"Naša odgovornost kao političke partije utoliko je veća što smo, nakon devet godina vlasti, ponovo na izborima osvojili najveći broj glasova, a treba se podsjetiti da je upravo najveći dio tog perioda na vlasti protekao u uslovima ekonomske krize, koja je donijela i nova velika opterećenja na već postojeća.

Opredijeljeni smo da idemo u nove reforme. Nastavljamo da radimo na poboljšanju poslovnog ambijenta, a novi krug reformi, pored rasterećenja privrede, mora dati i veću šansu znanju, inovacijama, preduzetništvu i konkurenciji", naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da je potrebno ispraviti greške u procesu tranzicije, dati odgovore na izazove krize i doprinijeti promjeni privredne strukture i povećanju konkurentnosti domaće privrede.

"Mi smo spremni da u procesu provođenja reformi i kretanju ka EU sarađujemo sa svim nivoima vlasti i međunarodnim institucijama, ali nećemo čekati da rješenja za izlazak iz krize i napredak ekonomije dobijemo od međunarodne zajednice ili institucija BiH.

Svi savjeti su dobrodošli, ali SNSD je svjestan da sami moramo tragati za vlastitim načinom prilagođavanja i jačanja domaće privrede, kako bismo obezbijedili povećanje investicija, povećanje zaposlenosti i brže i pravičnije rješavanje socijalnih problema, te raspored tereta krize prema ekonomskoj snazi, unapređenje uslova poslovanja i povećanje izvoza", rekla je Cvijanovićeva.

"Zalažemo se za široku reformu institucija Republike Srpske i BiH, jačanje pravne države, posebno u poslovnoj sferi, zatim na brzo, jeftino i transparentno provođenje zakona. Posebna pažnja biće usmjerena na borbu protiv korupcije, uključujući i zaštitu od korupcije svih postupaka pravne zaštite poslovanja", najavila je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da će sveobuhvatna i hrabra reforma obrazovanja biti jedan od najvažnijih prioriteta. Obrazovanje, kaže ona, mora predstavljati most do izvjesnijeg zaposlenja, ali i nauke koja će biti u funkciji ukupnog razvoja.

"Svjesni smo i da je za povećano učešće u međunarodnoj trgovini potrebno ponuditi konkurentnije proizvode, a to nije moguće ako u Republici Srpskoj ne razvijemo konkurenciju u proizvodnji, uslugama, inovacijama, nauci, zapošljavanju i ne obezbijedimo daleko veći stepen povezanosti privrede, univerziteta i naučno-istraživačkih organizacija.

Za povećanje konkurentnosti domaće proizvodnje važna je i dostupnost moderne tehnologije, zbog čega će, između ostalog, biti definisana i nova strategija tehnološke obnove domaće industrije, ali i strategija za bolju iskorištenost resursa i potencijala koji daju mogućnost za održivi ekonomski razvoj Republike, uključujući energetiku, poljoprivredu, šume i vode", navela je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da se SNSD zalaže za skraćivanje i pojednostavljenje svih administrativnih oblika komunikacije države i privrede, od osnivanja preduzeća do predaje poslovnih izvještaja, kao i za smanjenje nameta, posebo u sferi rada.

Cvijanovićeva je rekla da su nova rješenja već ponuđena, i nastaviće da se definišu i u narednom periodu.

Analiza svih troškova i nameta koje plaćaju privreda i stanovništvo, navela je Cvijanovićeva, osnov je za rasterećenje privrede i definisanje novih zakonskih rješenja.

Ono podrazumijeva, kaže ona, odricanje dijela javnih prihoda u korist privrede i da iz budžeta investira u stvaranje boljih uslova poslovanja.

"Primjera radi, mi smo i kroz nova zakonska rješenja omogućili da po osnovu neoporeziviog dijela dohotka u privredi ostane preko 80 miliona maraka, a kroz smanjenje stope doprinosa dodatnih više od 50 miliona maraka", navela je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, proces rasterećenja će se nastaviti i u narednom periodu, ali paralelno s tim radi se na jačanju discipnine plaćanja obaveza.

"Zato je borba protiv sive ekonomije i rada na crno, uz pojačan rad kontrolnih organa, takođe jedan od prioriteta u našim reformama. Uz to, SNSD želi da u Srpskoj vidi strane banke, osiguravajuća društva i trgovinske lance kao dio domaćeg ekonomskog sistema, kao subjekte koji preuzimaju rizik poslovanja, koji su partneri domaće privrede, koji podstiču razvoj, doprinose integrisanju tržišta Srpske u šire tržište", naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da kontrolisanje porijekla imovine, odnosno kontrola i praćenje sticanja imovine treba da bude kontinuirani zadatak Poreske uprave na način kako se to radi u civilizovanim zemljama svijeta.

"Opredijeljeni smo za jačanje transparentnosti u trošenju javnog novca, provođenju javnih nabavki i davanju pod koncesije državnih resursa, kao i onemogućavanju bilo kakvog privilegovanog statusa za poslovne subjekte, jer njihov opstanak treba da zavisi od konkurentnosti, a ne od bilo kakvih privilegija.

Rad svih javnih preduzeća biće preispitan kroz započeti proces reforme privrednog sistema i reforme javnog sektora, kako bi ovi privredni subjekti dali punu podršku ekonomskom razvoju Republike", istakla je Cvijanovićeva.

"Donoseći ovu deklaraciju, ali i krozu definisanje najavljenih reformi od kojih su neke već u parlamentarnoj proceduri, vodili smo se potrebama u društvu, ali i činjenicom da Republika Srpska ima dominanantan dio nadležnosti u ekonomsko-socijalnoj sferi. U njihovom provođenju nastavićemo da insistiramo na efikasnosti i racionalnosti lokalnih i entitetskih organa vlasti, kao i na koordinaciji sa zajedničkim insitucijama na nivou BiH u skladu sa ustavnim nadležnostima", navela je ona.

Cvijanovićeva je istakla da je za SNSD neprihvatljivo povećanje broja institucija BiH, povećanje državne administracije i prenos nadležnosti sa Republike Srpske.

Od zajedničkih institucija očekuje se da, u skladu sa ustavnim nadležnostima, doprinose stvaranju povoljnijeg međunarodnog okvira za poslovanje domaćih preduzeća na inostranim tržištima, kao i da doprinose stabilnosti opštih uslova privređivanja.

"SNSD će se zalagati za izbalansiranu politiku ekonomske saradnje i sa Istokom i sa Zapadom, i iz tog razloga godinama nastojimo da uspostavimo dobre odnose na obje strane, doduše, sa manje ili više razumijevanja na nekoj od strana.

U svakom slučaju, politika otvorenosti za strane investicije i investitore ostaje naše snažno opredjeljenje, bez obzira sa koje strane svijeta oni dolazili, poručila je međunarodni sekretar SNSD-a Željka Cvijanović.