latinica  ћирилица
25/04/2015 |  16:44 | Autor: SRNA

Banjaluka šampion sportskog turizma u jugoistočnoj Evropi

Gradu Banjaluka uručena je međunarodna turistička nagrada "Zlatni turistički oskar za sportski turizam jugoistočne Evrope", kao šampionu sportskog turizma u jugoistočnoj Evropi.
Ostoja Barašin, predsjednik Turističke organizacije Banjaluka primio nagradu "SACEN internešnel" - Foto: SRNA
Ostoja Barašin, predsjednik Turističke organizacije Banjaluka primio nagradu "SACEN internešnel"Foto: SRNA

Nagradu Međunarodnog centra za razvoj turizma i ugostiteljstva "SACEN internešnel" primio je direktor Turističke organizacije Banjaluka Ostoja Barašin na svečanosti upriličenoj u beogradskoj Skadarliji, ispred kuće Đure Јakšića.

Barašin je izjavio Srni da je grad Banjaluka i ove godine, zahvaljujući ocjeni turističke patrole SACEN-a, dobila ovo visoko turističko priznanje šampiona sportskog turizma.

"Banjaluka je decenijama grad sporta, grad mladih, a uložena sredstva i napori da se izgradi sportska infrastruktura omogućili su da organizujemo i najveće svjetske i evropske sportske manifestacije", rekao je Barašin, navodeći da se ta infrastruktura koristi i za turističke svrhe.

Prema njegovim riječima, sport i turizam u Banjaluci predstavljaju zajedničku vrijednost i zahvaljujući toj sprezi, prirodnim i društvenim pretpostavkama i značajnim ulaganjima, ona je i vodeća destinacija u avanturističkom turizmu u regionu.

"Ova nagrada, prije svega, obavezuje nas koji se bavimo turizmom da dalje unapređujemo turističu ponudu, a sigurno je da će privući još veći broj turista u Banjaluku, da dođu i oni koji do sada nisu bili", dodao je Barašin.

On je rekao da je zadovoljan regionalnim povezivanjem Banjaluke u oblasti turizma i da taj proces postaje sve kvalitetniji i sve više privlači pažnju stranih turista u region.

Otvorena ljetna sezona na beogradskoj Sladarliji

Predsjednik SACEN-a Dragan Gligorijević istakao je značaj regionalnog turističkog povezivanja, u čijem centru je gost, što predstavlja takozvani "japanski menadžment" gdje gost za jedan vikend može da obiđe i Durmitor i Banjaluku.

"Gde ima događaja, ima i turista. Osim sporta traži se dosta i kulturni turizam", rekao je Gligorijević i dodao da Banjaluka ima i noćna spuštanja rijekom, kao i iz vazduha, što daje doživljaj za turiste, a ne samo da pruža smještaj i hranu.

On je naglasio da je Banjaluka školski primjer gostoljublja, te podsjetio da je ovo druga nagrada SACEN-a za Banjaluku, koja je prošle godine proglašena za najgostoljubiviji grad jugoistočne Evrope.

SACEN-ove turističke nagrade su, između ostalih, dobili skadarlijski restoran "Šešir moj" kao najbolji restoran, Grčka je kao najbolja turistička destinacija, Opatija najbolje turističko mjesto, Koper kao najgostoljubiviji grad, Vrnjačka Banja je šampion banjskog turizma, Beograd kulturnog turizma, Ohrid kontinentalnog turizma, a Hamid Hadžić iz Sarajeva je međunarodni vitez kulinarstva.

Uporedo sa uručenjem 15 turističkih SACEN nagrada za šampione u različitim kategorijama turizma, otvorena je i ljetna sezona na Skadarliji, ali i u jugoistočnoj Evropi.

Planirano je da se Skadarlija proglasi za "boemsku državu", koja će dijeliti pasoše u obliku srca, biće otvoren skadarlijski muzej, a kuća Đure Јakšića pretvorena u kulturni centar, gdje će se predstavljati turizam iz regiona.