latinica  ћирилица
25/04/2015 |  17:38 | Autor: SRNA

Otvoren park rusko-srpskog prijateljstva u Donjoj Trnovi

U memorijalnom kompleksu palim borcima - žrtvama fašističkog terora iz Srema i istočne Bosne, u Donjoj Trnovi kod Ugljevika danas je otvoren je park rusko-srpskog prijateljstva u kojem su zamjenik ruskog ambasadora u BiH Aleksej Kerestedžijanc i načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić posadili prvo drvo parka - brezu, koja predstavlja simbol ljubavi i slobode.
Zamjenik ruskog ambasadora u BiH Aleksej Kerestedžijanc i načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić posadili prvo drvo parka - brezu - Foto: SRNA
Zamjenik ruskog ambasadora u BiH Aleksej Kerestedžijanc i načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić posadili prvo drvo parka - brezuFoto: SRNA

Povodom priprema za obilježavanje 70 godina od pobjede nad fašizmom, danas je u ovom mjestu, uz podršku ruske ambasade u BiH, organizovana radna akcija na uređenju Spomen groblja i Spomenika palim borcima.

"U Rusiji znaju za podvige partizana koji su dali svoje živote u veoma teškoj borbi protiv fašizma. Na ovim prostorima bile su udarne fašističke brigade i samim tim nisu mogli da učestvuju na istočnom frontu, a to je rezultiralo velikom pobjedom nad fašizmom", rekao je Kerestedžijanc.

Podsjećajući da su se ovdje vodile borbe 1944. godine, on je rekao da je ponosan jer je pobjeda izvojevana.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić rekao je da su prijateljstvo i bratske veze između ruskog i srpskog naroda neraskidive.

"Ruski i srpski narod su se zajedno suprotstavili i pobijedili veliko zlo u prošlom vijeku - fašizam. Sadnjom breza simbolizujemo vječnu ljubav i borbu za slobodu ova dva naroda", poručio je Perić.

On je rekao da će urediti i njegovati park Rusko-srpskog prijateljstva i izrazio zadovoljstvo što su u Donjoj Trnovi prisutni rodoljubi iz matice Srbije.

"Raduje me to što smo se sabrali u slozi da kažemo da sloboda i mir ni po koju cijenu nemaju alternativu", rekao je Perić građanima, potomcima stradalih u Drugom svjetskom ratu i predstavnicima Subnora, borcima majevičkog kraja iz prethodnog odbrambeno-otadžbisnkog rata...

Predsjednik Skupštine SUBNOR-a Ugljevik Ratko Đurković rekao je da je današnja radna akcija imala za cilj uređenje spomen groblja i spomenika na kome se nalazi 3.279 imena poginulih u Drugom svjetskom ratu svih nacionalnosti. /