latinica  ћирилица
25/04/2015 |  20:01 | Autor: TANЈUG

"Noćni vukovi" krenuli iz Moskve

Ruski motociklisti iz kluba "Noćni vukovi", krenuli su danas iz Moskve, ne odustajući od ranije utvrđene rute koju će preći u počasnoj vožnji, povodom 70. godišnjice pobjede nad nacističkom Njemačkom, uprkos odluci Poljske da im ne dozvoli da pređu poljsku granicu.

Oko 20 bajkera uključujući članove grupe "Noćni vukovi" krenulo je iz Moskve sa ciljem da pređu u Poljsku prije dolaska u Berlin 9. maja, prenio je AP.

Najava ruskih motorciklista, među kojima su i članovi grupe "Noćni vukovi", navodno bliski ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, da će tokom svečane vožnje proći i kroz Poljsku, u toj zemlji izazvala je žestoke reakcije.

Premijerka Poljske Eva Kopač rekla je prije nekoliko dana da tu ideju smatra "provokacijom", dok je poljsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo juče da Poljska neće dozvoliti ruskim motociklistima da pređu poljsku granicu i uđu na teritoriju Evropske unije, dijelom i zato što ne može da garantuje njihovu bezbjednost.

Vođa "Noćnih vukova" Aleksandar Zaldostanov, izjavio je da će motorciklisti i dalje pokušati da pređu zajedno kao što je planirano na granici blizu Bresta, Bjelorusije, uprkos odluci Poljske.

"Ukoliko nam oni ne dozvole da prođemo motorciklima u koloni, ići ćemo individulno, sa različitih tačaka. Ići ćemo preko drugog prelaza. Ali, sigurno, ne odustajemo od našeg pokušaja, i sprovešćemo našu kompletnu rutu", rekao je Zaldostanov za RIA Novosti.

Aleksandar Zaldostanov-Hirurg, vođa "Noćnih vukova"

Uprkos napetim odnosima Rusije zbog krize u Ukrajini, Poljska je dozvolila drugim kolonama vozila iz Rusije da uđu u državu povodom obilježavanja 70. godišnjice pobjede nad nacističkom Njemačkom 6. maja, uključujući bajkere iz Kalinjingrada.

Grupa od oko 250 bajkera iz Kalinjingradske oblasti, kao i ratni vetarani, lokalni zvaničnici i građani rano jutros su stigli u poljski grad Branjevo gdje su položili vijence na spomenik sovjetskim vojnicima poginulim u Drugom svjetskom ratu.

"Rusko-poljski odnosi prolaze kroz teška vremena", rekao je ruski ambasador u Poljskoj Sergej Andrejev.
"Istorija mora da ujedinjuje, ne dijeli", istakao je Andrejev, navodeći da ni Rusija, kao ni Poljska ili mnoge druge države ne bi postojale na mapi svijeta bez pobjede nad nacizmom.

Na hiljade sovjetskih vojnika poginulo je u Poljskoj tokom Drugog svjetskog rata.