latinica  ћирилица
25/04/2015 |  20:35 | Autor: sputniknews.com

Ovo je najbrži voz na svijetu (VIDEO)

Јapanski „maglev“, najbrži putnički voz na svijetu, oborio je vlastiti rekord postigavši u probnoj vožnji brzinu od 603 kilometara na čas.
Јapanski "maglev" najbrži voz na svijetu - Foto: Screenshot/YouTube
Јapanski "maglev" najbrži voz na svijetuFoto: Screenshot/YouTube

Prethodni rekord tog voza, čiji je princip rada zasnovan na takozvanoj magnetskoj levitaciji, iznosio je 581 kilometar na čas, a postignut je 2003. godina.

Јapanska željeznička mreža veoma brzih vozova jedna je od najnaprednijih na svijetu, ima stotine vozova koji saobraćaju svakog dana sa minimalnim kašnjenjem.

Za razliku od običnih “šinkansen“ ili “metak vozova“, koji saobraćaju po čeličnim šinama, vozovi magnetske levitacije jure iznad šina, uz pomoć moćnih magneta.

Test linija “magleva“, nedaleko od planine Fudži, oko 80 kilometara zapadno od Tokija, razvija tehnologiju koja će biti korišćena na budućoj pruzi od 410 kilometara, i smanjiće vrijeme putovanja između Tokija i Osake na samo nešto više od sat vremena.

Trenutno se “šinkansenima“ putuje najmanje tri sata između ta dva grada.

Maglev vozovi su počeli kao projekat “Јapan erlajnsa“ i nacionalne željeznice, uz podršku vlade, a do sada su prošli decenije testiranja.

Izgradnja pruge između Tokija i Osake, koja će, prema očekivanju, koštati više od 9.000 milijardi jena (76 milijardi dolara), počela je 2014. Ta linija, koja će uglavnom ići ispod planina, trebalo bi da počne da funkcioniše krajem 2020-ih.

Sličan željeznički sistem funkcioniše već u Šangaju u Kini, i povezuje aerodrom u predgrađu tog lučkog grada s gradskim metroom.