latinica  ћирилица
25/04/2015 |  20:53 | Autor: SRNA

U Јemenu u posljednja 24 časa poginulo najmanje 90 lica

Najmanje 90 lica poginulo je u posljednja 24 časa na jugu Јemena u vazdušnim napadima koalicije predvođene Saudijskom Arabijom i u sukobima između šiitskih Hutu pobunjenika koji uživaju podršku Irana i snaga lojalnih protjeranom predsjedniku Abedrabo Mansur Hadiju.

U Adenu, gradu na jugu Јemena i u susjednoj provinicji Lahedž u sukobima i vazdušnim napadima poginulo je 46, a ranjena su 32 šiitska pobunjenika, saopštili su vojni izvori.

U sukobima u dva grada na jugu Јemena, Dalehu i Loderu, poginulo je najmanje 38 lica, navode isti izvori.

Hutu pobunjenici, koji su osvojili velike dijelove Јemena i protjerali Hadija, zatražili su potpuni prekid vazdušnih udara koje izvodi koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom kao uslov za pregovore uz posredovanje UN, prenio je AFP.

Američki državni sekretar DŽon Keri pozvao je sukobljene strane u Јemenu za pregovarački sto kako bi bili okončani sukobi u toj zemlji.

"Ovo mora biti dvosmjerna ulica", rekao je Keri novinarima.

On je dodao da je potrebno da šiitski pobunjenici i oni koji mogu da utiču na njih budu spremni da sjednu za pregovarački sto.

UN su već odredile posrednika i čini se da su obje strane spremne da razgovaraju o lokaciji za mirovne pregovore, rekao je Keri i dodao da je sada ključno pristupiti što prije pregovorima jer je političko rješenje apsolutno neophodno.