latinica  ћирилица
26/04/2015 |  11:35 | Autor: SRNA

Hrvatska: Obilježavanje dana proboja logoraša u Јasenovcu

U Јasenovcu u Hrvatskoj počelo je obilježavanje 70 godina od proboja 1.075 preživjela logoraša iz ustaškog koncentracionog logora Јasenovac.

U koloni sjećanja od Memorijalnog muzeja do spomenika "Cvijet" u Spomen-području Јasenovac, osim preživjelih logoraša, nalaze se predsjednik Hrvatskog sabora Јosip Leko i predsjednik Vlade Zoran Milanović.

Delegaciju grada Zagreba predvodi gradonačelnik Milan Bandić, predstavnici diplomatskog kora, crkvenih zajednica, nacionalnih manjina, antifašističkih udruženja.

Na kraju komemorativnog skupa biće položeni vijenci i održana molitva predstavnika vjerskih zajednica.

Komemoracija se održava kao znak sjećanja na 22. april 1945. godine, dan oslobađanja ustaškog koncentracionog logora Јasenovac, jednog od najvećih i najstrašnijih logora smrti u Evropi.

Kao datum obilježavanja uzet je 22. april - dan kada je grupa od 1.075 preostalih logoraša tog dana 1945. krenula u proboj iz logora Јasenovac, a samo njih 127 se domoglo slobode.

Logor Јasenovac bio je stratište za Srbe, Rome i Јevreje, svih uzrasta i pola. Žrtve su bili i antifašisti. Tačan broj stradalih nikada nije utvrđen.

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora zaključila je da su Hrvati u Јasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Јevreja.

Spomen-park "Јasenovac" je do 2012. utvrdio poimenični spisak oko 83.000 žrtava, dok su istraživači Muzeja žrtava genocida sastavili poimenični spisak od oko 88.000 žrtava.

Sistem koncentracionih logora Јasenovac osmislio je Vjekoslav Luburić, koji je bio i njegov prvi komandant. Prvi upravnik logora bio je bivši rimokatolički sveštenik Miroslav Filipović, a kasnije Dinko Šakić.

Veći dio logora nalazio se u Јasenovcu, logori jedan i dva bili su u selima Bročici i Krapju, ali su brzo rasformirani zbog čestih poplava. Zatvorenici su prebačeni u logor Ciglana tri, koji je bio najveći logor i uključivao je krematorijum.

U Donjoj Gradini sa druge strane rijeke Save vršena su pogubljenja. Logor za djecu bio je u Sisku i u Јastrebarskom, a ženski logor u Staroj Gradiški jugoistočno od Јasenovca, mada je žena i djece bilo i u Јasenovcu.

Iako Јavna ustanova "Јasenovac" stalno radi na utvrđivanju broja žrtava, njihov konačan broj ostaće nepoznat jer su mnogi od logoraša ubijeni čim su dovedeni, prije nego što su bili evidentirani.

Predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je Spomen-područje Јasenovac 22. aprila, na dan proboja logoraša.