latinica  ћирилица
26/04/2015 |  12:07 | Autor: RTRS

Deklaracija usvojena na Saboru SNSD-a privlači pažnju javnosti (VIDEO)

Ukoliko do 2017. godine ne bude vidljivih elemenata stabilizacije i uvažavanja stavova Republike Srpske i vraćanja njenih nadležnosti u skladu sa Ustavom BiH, u 2018. godini Narodnoj skupštini biće predloženo da raspiše obavezan referendum o statusu Srpske, poručio je Milorad Dodik, koji je jednoglasno na Petom saboru ove stranke, održanom u Istočnom Sarajevu, ponovo izabran za predsjednika partije.
Deklaracija sa Sabora SNSD-a - Foto: RTRS
Deklaracija sa Sabora SNSD-aFoto: RTRS

Naglasio je da Srpska ne spori ono što pripada BiH, ali ono što pripada Srpskoj mora da bude vraćeno ili na drugačiji način uređeno.

Dan nakon što je usvojena na Saboru SNSD-a, Deklaracija "Republika Srpska-slobodna i samostalna, budućnost i odgovornost", i dalje privlači pažnju javnosti.

A u Deklaraciji usvojenoj na 5.Saboru SNSD - a Republika Srpska je definisana kao samostalna država u okviru svojih granica sa pravom i obavezom ostvarivanja svojih interesa u BiH. Narodnoj skupštini RS se predlaže da donese odluke o samostalnosti Srpske, kao način ostvarivanja ustavnopravnog položaja RS u BiH.

Samoopredjeljenje je pravo RS, ukoliko drugi budu istrajavali na kršenju Dejtonskog sporazuma. Deklaracijom je uslovljeno da se do kraja 2017. godine RS moraju vratiti prenijete nadležnosti na državni nivo, odnosno u potpunosti uspostaviti ustavnopravnu poziciju RS, u skladu sa Aneksom 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma. U suprotnom, Narodnoj skupštini Republike Srpske se predlaže da u toku 2018. godine raspiše referendum o samostalnom statusu Srpske.

Deklaracijom je predviđeno da, ukoliko se građani RS izjasne za samostalnost, Srpska predloži Federaciji BiH mirno razdruživanje uz obostrano priznanje. Ukoliko do toga dođe, Deklaracijom se predlaže da se na teritoriji postojeće BiH formira unija država otvorenih granica i slobodnog kretanja robe i kapitala.


Nakon utvrđivanja samostalnog statusa, Republika Srpska treba bez odlaganja zatražiti prijem u EU.

Narodnoj skupštini Republike Srpske se preporučuje usvajanje odluka o striktnoj primjeni Ustava RS i Ustava BiH koje bi RS zaštitile od, kako je navedeno u deklaraciji, protivpravnih aktivnosti visokog predstavnika i instrumentalizovanog pravosuđa.

S tim u vezi, preporučuje se usvajanje zakona koji bi trebalo da reguliše koji će se akti usvojeni na nivou BiH primjenjivati u RS. Takođe, predlaže se analiza funkcionisanja, organizovanja i finansiranja BiH u dijelu nadležnosti koje nisu date Ustavom BiH.

U Deklaraciji se ističe da se nema pravo čekati na daljnje kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i urušavanja RS koje vodi njenom nestanku. Srpska ni politički, ni teritorijalno ne prihvata zadiranje u njena prava, navodi se u Deklaraciji pod nazivom "RS- slobodna i samostalna budućnost i odgovornost".