latinica  ћирилица
26/04/2015 |  13:27 | Autor: SRNA

Mirjanić: Preduzimaju se mjere da se obezbijedi plasman mlijeka u EU

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić izjavio je danas da Vlada Srpske, resorno ministarstvo i institucije na nivou BiH preduzimaju sve potrebne mjere da bi se obezbijedila prohodnost plasmana mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište EU i šire.
Stevo Mirjanić - Foto: SRNA
Stevo MirjanićFoto: SRNA

"Radi se užubano da se ispuni i preostali dio uslova kada je riječ o farmama i kod proizvođača mlijeka za izvoz u EU i mislimo da će uskoro taj epilog biti poznat, kada komisija iz Dablina odgovori na posljednje dvije prepreke koje su bile ranije njihov prigovor na ono što nismo ispunili", izjavio je Mirjanić u Kozarskoj Dubici.

On je dodao da očekuje da će "taj posao biti završen u najboljem redu" i da će biti otvoreni normalni pregovori o mogućnostima izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda na evropska tržišta.

Mirjanić je novinarima u Kozarskoj Dubici, nakon sastanka sa rukovodstvom preduzeća "Mlijekoprodukt", rekao da se paralelno preduzimaju i mjere da se omogući izvoz mlijeka na Kosovo, a da zajednički organi BiH obezbijede izvoz u Tursku, Rusiju, eventualno u Makedoniju i druge zemlje.

On je naglasio da se užurbano radi i na mjerama koje idu u pravcu kvalitetnijeg i sveobuhvatnijeg obilježavanja životinja, te identifikacije objekata i farmi, dodajući da je taj posao već započet i da se radi u saradnji sa nadležnim inspekcijskim organima i institucijama na nivou opština, entiteta i BiH.

Mirjanić je izjavio da rukovodstvo preduzeća "Mlijekoprodukt" iz Kozarske Dubice, kao i do sada, preduzima sve mjere da ne bi došlo do zastoja u otkupu, preradi i snabdijevanju stanovništva mlijekom i mliječnim proizvodima, uprkos brojnim problemima na tržištu mlijeka u širem regionu.

On je ocijenio da ti problemi nisu izazvani činjenjem institucija Republike Srpske i BiH, već spletom okolnosti u međunarodnim ekonomskim odnosima.

"Danas i u ovakvim okolnostima `Mlijekoprodukt` otkupljuje i preuzima mlijeko od naših farmera i to je dobra vijest", rekao je Mirjanić i dodao da će ovo preduzeće nastaviti i dalje tako da radi.