latinica  ћирилица
10/05/2015 |  12:12 | Autor: Agencije

Razgibajte vratne pršljenove

Ukočenost kičmenog stuba može da se ublaži redovnim vježbanjem. Tokom dnevnih aktivnosti koje iziskuju sjedenje, pravite s vremena na vrijeme kratke pauze da biste opustili mišiće ramenog pojasa.
Vježbanje - Foto: flickr.com
VježbanjeFoto: flickr.com

Kada se ujutru probudite sa ukočenim vratom prvo pomislite da je za to kriv jastuk, ali zapravo postoji čitav niz aktivnosti kojima nesvjesno doprinosimo trošenju kičme i kičmenog stuba. Osim nepravilnog držanja tijela, na stanje pršljenova u vratu utiče i predugo sjedenje za volanom, ispred računara, televizora, a na ove aktivnosti uglavnom trošimo više časova svakoga dana.

Kako vrijeme prolazi, ukočenost vrata prerasta u bolove koji se šire u ramena, javljaju se glavobolja, vrtoglavica, čak i neprijatni trnci u šakama. Da bi na vrijeme zaustavili promjene na pršljenovima koji pritiskaju korjene nerava tokom dnevnih aktivnosti koje iziskuju sjedenje, pravite s vremena na vrijeme kratke pauze da biste opustili mišiće vrata i ramena.

Veoma je važno da se problem na vrijeme uoči, i da se u svakodnevne aktivnosti uvrste i vježbe koje mogu da ublaže bol u vratu. One mogu da se rade kod kuće, na poslu, u parku, i ne zahtijevaju mnogo vremena, ali moraju da se rade sporo. Prije nego što počnete da vježbate neophodno je da se konsultujete sa ljekarom.

ISTEZANjE

Desni dlan stavite oko glave na lijevo uho. Polako okrenite glavu ka desnom ramenu, ali je nemojte gurati rukom. Osjetićete blag pritisak i istezanje lijevog dijela vrata i gornjeg dijela ramena. Tako istegnuti ostanite 30 sekundi, pa se istegnite na drugu stranu. Vježbu na svakoj strani ponovite tri do pet puta.

OTPOR

Postaviti lijevu ruku iza glave, a desni dlan na lijevi obraz, pa okrećite glavu u lijevu stranu, pružajući desnom rukom otpor. Vježbu ponoviti desetak puta u jednu, pa onda na drugu stranu.

DLANOVI

Stavite dlanove na čelo i pokušajte da približite ramena ka ušima. Ostanite u tom položaju dok izbrojite do šest, pa ponovite vježbu.

IZNAD GLAVE

Ispružite ruke ispred sebe, dlanovi su okrenuti jedan prema drugom. Podignite ruke iznad glave i udahnite. Zadržite se u položaju nekoliko sekundi i uz izdah spustite ruke dolje. Vježbu ponovite pet do sedam puta.

KLACKALICA

Leđa su prava, vrat maksimalno ispružen. Iz tog položaja radite lagane pokrete glavom napred-nazad, razgibavajući pršljenove i zatiježući muskulaturu. Vježbu ponovite nekoliko puta.

OKRETANjE

Stanite pravo, malo raširenih nogu i sa dlanovima na struku. Sagnite glavu tako da brada dodirne grudi. Okrećite glavu lagano ulijevo dok lijevi obraz ne bude blizu lijevog ramena, pa ponovite na suprotnoj strani. Udišite kada dižete glavu, a izdišite kada je spuštate. Ponovite vejžbu pet puta sporo i bez trzaja.

RAMENA

Leđa su prava, vrat maksimalno ispružen. Gurajte ramena što više u napred i u nazad sve dok se lopatice ne sastave. Vježbu ponoviti desetak puta.

KRUŽENjE

Nastaviti sa kruženjem ramenima u jednom i drugom smjeru, vodeći računa da sve vrijeme vrat bude što više istegnut. Vježbu ponoviti desetak puta.