latinica  ћирилица
12/05/2015 |  16:37 | Autor: SRNA

Račić: Apsurdne necarinske barijere

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluke Goran Račić rekao je danas u Novom Sadu da apsurdne necarinske barijere koje za robu iz Republike Srpske postavlja Srbija, prijete da poremete dosadašnju dobru robnu razmjenu.

"Desilo se nedavno da je na granici sa Srbijom zaustavljen kontingent piva `Banjalučke pivare`, jer je na deklaraciji pisalo da je riječ o `svijetlom` pivu. Carinske službe Srbije objasnile su da to nije u duhu srpskog jezika i da će vratiti kontingent ukoliko na deklaraciji ne bude stajalo `svetlo`", rekao je Račić.

On je danas učestvovao na "Privrednim susretima" Republike Srpske i Srbije, skupu održanom u poslovnom prostoru Privredne komore Vojvodine u okviru Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

Račić je izrazio sumnju da iza ovakvih necarinskih barijera stoji interesni lobi koji zbog nejasnih razloga neće robu iz Republike Srpske u Srbiji. "Nije nam jasno šta time taj interesni lobi hoće, tim više jer zaista male količine piva iz Republike Srpske idu za Srbiju", dodao je Račić.

On je upitao šta bi se desilo kad bi bile uvedene recipročne barijere u BiH, odnosno Republici Srpskoj na robu koja dolazi iz Srbije.

"Šta bi se, naprimjer, desilo kad bi se na granici BiH, odnosno Republike Srpske, uslovljavalo da u deklaraciji umjesto `svetlo`, bude napisano `svijetlo` apatinsko `jelen` pivo? A, kako bi tek na takvu apsurdnu necarinsku barijeru reagovali uvoznici `jelena`, kojih je čak 16 u BiH i Republici Srpskoj?", upitao je Račić.

Na "Privrednim susretima" govorili su i direktor Predstavništva Republike Srpske u Brogradu Mlađen Cicović, kao i potpredsjednik Privredne komore Republike Srpske Mihajlo Vidić.

Na tom skupu bilo je desetak predstavnika firmi i privrednih društava iz Republike Srpske.

Na štandu Privredne komore Republike Srpske ponudu na ovogodišnjem Međunarodnom poljoprivrednom sajmu zajednički predstavljaju 22 privredna društva i firme iz Srpske.

Međunarodni poljoprivredni sajam, 82. po redu, održava se na svom raspoloživom otvorenom i zatvorenom prostoru, kao i Master-centru Novosadskog sajma.

Ponudu predstavlja 1.500 izlagača iz Srbije, kao i 60 zemalja iz okruženja, Evrope i svijeta.

Najveća smotra agrobiznisa u regionu otvorena je u subotu, 9. maja, a završava se u petak, 15. maja.