latinica  ћирилица
14/05/2015 |  13:43 | Autor: RTRS

U prepunom "Boriku" održan 22. Đurđevdanski festival (VIDEO)

Pobjednička kompozicija ovogodišnjeg Đurđevdanskog festivala je pjesma „Moja tajna simpatija“, Dušana Alagića, koju je izvela Darija Vračević iz Srbije.

Drugom nagradom festivalskog žirija nagrađen je Ognjen Cvekić za kompoziciju „Kriza“, koju je otpjevala Ivana Popović, dok je treće mjesto pripalo Goranu Vuleti za kompoziciju „Pjesma o tati“, koju je izvela Iva Dragojević. Žiri su činili: Minja Subota, Leontina Vukomanović, Tijana Dapčević, Mladen Matović, Sergej Pajić i Maja Tatić.
 
Takmičarski dio Festivala počeo je u 20 časova, a pred početak Festivala, Redakcija Festivala pripremila je malo “zagrijavanje” na kojem su nastupala djeca iz: Plesnog kluba “City Jazz”, CKUDM-a “ Veselin Masleša”, KUD-a “Sveti Sava”, Dječjeg hora “Mala polifonija”, Dječjeg hora “Pčelice”, Baletskog studija “Alegro”, Udruženja “Maxi Stil Kids” i Akademskog plesnog studija “Habanera”.

U revijalnom programu Festivala nastupili su: Leontina Vukomanović, Tijana Dapčević, Minja Subota i prošlogodišnji pobjednik Sergej Pajić.

Radio – televizija Republike Srpske odlučila je da ove godine Đurđevdanski festival bude humanitarnog karaktera. Sav prihod od ulaznica namijenjen je Odjeljenju hematoonkologije na Klinici za dječje bolesti u Banjaluci. Simbolična cijena ulaznice od jedne konvertibilne marke svakako je bio motiv da se publika što masovnije odazove i da svoj doprinos ovom humanitarnom cilju, istakao je Dragoljub Sladojević, urednik redakcije Festivala.

Na ovogodišnjem Međunarodnom Đurđevdanskom festivalu dječje pjesme predstavljeno je 14 kompozicija, a izvelo ih je 17 malih solista iz: Rusije, Mađarske, Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Bugarske, Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske.

Đurđevdanski festival dječije pjesme održava se od 1994. godine i za dvadeset godina postao je najrespektabilniji festival dječije pjesme u regionu i šire. Potvrdu da je 22. Đurđevdanski festival bio više nego uspješan dala je sinoć i mnogobrojna publika u SD “Borik”, u Banjaluci.

Podršku Festivalu pružili su pokrovitelji: Gradska uprava grada Banjaluka i generalni sponzor Hipo Alpe Adria Banka. Sponzor revijalnog programa i robnih nagrada bila je kompanija M:tel, a prijatelji festivala "Podravka – Lino" i "Nova Aleksandrija".