latinica  ћирилица
16/05/2015 |  11:29 | Autor: TANЈUG

Obrenovac: Parastos i moleban za stradale u poplavama

Godišnjica majskih poplava danas je u Obrenovcu, gdje su poplave odnijele 17 života, obilježena parastosom i molebanom u spomen stradalim
Obrenovac: Parastos i moleban za stradale u poplavama - Foto: TANЈUG
Obrenovac: Parastos i moleban za stradale u poplavamaFoto: TANЈUG

Molebanu u Crkvi Silaska Svetog duha na apostale prisustvovali su gradonačelnik Beograd Siniša Mali, direktor Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević, zamjenik gradonačelnika Andrija Mladenović, predsjednik Opštine Miroslav Čučković, direktor Rudarskog basena Kolubara Milorad Grčić...

Mali je novinarima rekao da je prije godinu dana 85 odsto Obrenovca bilo pod vodom, odnosno, da su bile poplavljene saobraćajnice, zemljište, poslovni i privatni objekti.

''Poslije godinu dana možemo da kažemo da smo uspjeli da obnovimo Obrenovac i vratimo ga na noge. Obnovili smo infrastrukturu, puteve, stambene i poslovne objekte i ljudi su se vratili'', naveo je Mali.

On je dodao i da su izgrađeni novi objekti poput vrtića u Stublinama.
''Mislim da možemo da budemo zadovoljni'', rekao je Mali dodajući da su potpuno sanirana sva oštećenja na bedemima i nasipima u opštini Obrenovac zahvaljujući sredstvima i pomoći Vlade Srbije i donatora.

Mnogo jače zemlje i gradovi, smatra Mali, ne bi izdržali ono što smo mi.
Gradonačelnik je podsjetio i da je formirao timove koji se bave procjenama rizika od različitih vrsta nepogoda kako bi se, ukoliko do njih dođe, reagovalo još efikasnije.

On je istakao da je izuzetno važna koordinacija "Srbija voda" i "Beograd voda" zbog čega se radi na analizi njihovog eventualnog spajanja kako bi ta koordionacija bila još jača.

Čučković je naveo da današnjem parastosu i molebanu nije prisustvovao kao predsjednik opštine, već kao otac troje djece koja zajedno imaju 11 godina.
''Oni su mogli biti, u tim danima kao i svi ostali Obrenovčani, među ovih 17 žrtava. Te žrtve su opomena da, kada prirodna katastrofa nastupi, sistemi odbrane i obavještavanja moraju biti bolji'', rekao je Čučković.

Kako je dodao, još nije donesen zakon koji može sistemski da uredi da, kada bude proglašena evakuacija, stanovnici moraju da napuste tu oblast.

Međutim, kako je dodao, izmjene u toj oblasti su u toku.
On je rekao i da se trenutno u kasarni u Obrenovcu nalazi 40 porodica koje su i prije poplava imale probleme sa stambenim pitanjem, a da u hotelu "Obrenovac" više nema nikoga.