latinica  ћирилица
20/05/2015 |  22:03 | Autor: Blic

Srpski hemičar na pragu otkrića lijeka za ebolu

Tim naučnika, na čijem je čelu srpski hemičar Bogdan A. Šolaja, profesor Hemijskog fakulteta u Beogradu i redovan član Srpske akademije nauka i umetnosti, otkrio je lijek kojim je uspješno tretirano do 90 odsto miševa izloženih virusu ebole, objavio je Medikal pres.
Ebola (ilustracija) - Foto: AP
Ebola (ilustracija)Foto: AP

Dok neki istraživači razvijaju vakcine da spriječe zarazu, drugi se fokusiraju na lijekove za ovu bolest. Oni istražuju niz jedinjenja, uključujući postojeće lijekove za malariju i grip. Šolajin tim ispituje moguće vidove liječenja proučavanjem kategorije molekula, tzv. diazachrysenes, za koje je laboratorijskim testovima utvrđeno da nisu toksične i da su efektivne protiv najjačeg bakterijskog toksina - botulinum neurotoxin. 

Tragajući za potencijalnim lijekom protiv ebole, naučnici su suzili ispitivanje na nekoliko diazachrysenes molekula. U njihovoj studiji, čak 70 do 90 odsto miševa koji su primili jedno od tri eksperimentalna jedinjenja preživjelo je infekciju i nije bilo nikakvih očiglednih sporednih efekata, navodi Medikal pres.

Američka Agencija za hranu i lijekove tek treba da odobri neki lijek ili vakcinu protiv virusa ebole, kojim je od izbijanja epidemije u decembru 2013. zaraženo više od 25.000, a umrlo oko 10.000 osoba, ukazali su Šolaja, Reka G. Pančal i ostali naučnici u timu.