latinica  ћирилица
22/05/2015 |  07:37 | Autor: SRNA

Mostar: Revija ruskog filma

Ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov otvorio je u Mostaru Prvu reviju ruskog filma u ovom gradu, poručujući da se nada da će to biti još jedan korak u zbližavanju ruskog naroda s narodima u BiH
Mostar - Prva revija ruskog filma - Foto: SRNA
Mostar - Prva revija ruskog filmaFoto: SRNA

- Ovi moderni filmovi posvećeni su društvenom životu Rusije, ali i 70 godina od pobjede nad fašizmom. Nadam se da će ova tradicija biti nastavljena i da će saradnja između naših zemalja jačati - rekao je Ivancov.

Uoči revije filma, Ivancov je razgovarao sa glavnim savjetnicom Grada Mostara Radmilom Komadinom o mogućnostima saradnje u oblasti kulture, ekonomije i turizma.

Komadina je zahvalila ruskom ambasadoru na posjeti i dodala da će razgovori o potencijalnoj saradnji tek biti otvoreni i da će biti pretočeni u konkretne aktivnosti.

- Kultura je oblast koja ruši sve barijere, a nadamo se da će se uspostaviti saradnja i u drugim oblastima - dodala je Komadina.

Organizator Revije ruskog filma Željko Stojanović rekao je da je ovo prvi put da se jedan ruski kulturni događaj dešava u Mostaru.

- Revija ruskog filma je međunarodni projekat koji je nastao prije sedam godina u BiH i do sada je bilo 25 izdanja revije u 15 gradova u BiH. Važno je da se ova manifestacija nastavi i narednih godina, ali i da nadogradimo kulturnu saradnjom kroz ekonomiju i privredu - rekao je Stojanović.

Danijel Vidović, direktor Hrvatskog doma "Herceg Stjepan Kosača", gdje se održava Revija ruskog filma, izrazio je nadu da će biti nastavljena saradnja s Rusijom na kulturnom i drugim planovima.

- Nema razloga da s tako bliskim narodom po jeziku i po kulturi ne razvijemo čvršće veze - rekao je Vidović.

Na ovoj kulturnoj manifestaciji mostarska publika će moći da pogleda pet filmova savremene ruske produkcije.

Revija je otvorena projekcijom filma "12" Nikite Mihalkova, a publika će danas moći da pogleda filmove "Јedan rat" u režiji Vere Glagoljev, "Moskva suzama ne vjeruje" u režiji Vladimira Nemcova.

U subotu, 23. maja, biće prikazani filmovi "Kukavica" Aleksandra Rogoškina i "Državni savjetnik" Filipa Јankovskog.

Ulaz za sve projekcije je besplatan.