latinica  ћирилица
22/05/2015 |  09:08 | Autor: RTRS

Do 15. juna Srbija će biti digitalizovana

Državna sekretarka u ministarstvu trgovine, turizma i telekominikacija Tatjana Matić izjavila je da će proces digitalizacije besplatnog televizijskog signala biti kompletno završen do 15 juna, kada će se ugasiti svi analogni predajnici.
Televizija - Foto: RTRS
TelevizijaFoto: RTRS

"Čitav ovaj proces od početka je bio pomalo mistifikovan. Ljudi su primali signal preko analogne, sobne ili krovne antene i u velikom dijelu zemlje su imali probleme sa signalom i smetnje.To je mnoge naše korisnike natjeralo da pređu na kablovku ili satelit", navodi Matić u intervjuu za "Kurir".

Ona je navela da je za digitalni signal samo potrebno nabaviti STB uređaj i dobiće se minimum 10 televizijskih kanala - prije svega nacionalnih i lokalnih, uz bolji kvalitet zvuka i slike.

Na opasku da su građani skeptični da li će digitalni signal ostati besplatan, Matić tvrdi da će uvijek biti besplatan i da se ne može naplaćivati građanima.

"Mnogi digitalizaciju mješaju sa pretplatom za Јavni servis, ali mi nemamo veze s tim. Isporučili smo 160.000 vaučera za socijalno ugrožene katerorije za kupovinu STB uređaja. Država je u obavezi da omogući uvođenje novog signala, kao što je nekada bila u obavezi da omogući uvođenje televizije", navodi Matić.

Ona je priznala da je proces bio veoma dug i težak i da su se susretali sa mnogim izazovima, ali sada je proces u finalnoj fazi i 15. juna cijela država će preći na digitalni signal.

"Analogni signal u zoni Avalskog tornja koji prima 2,5 miliona ljudi, biće ugašen 25. maja. Ponuda STB uređaja za prijem besplatnog digitalnog uređaja je raznovrsna i cijene se kreću oko 3.000 dinara i naviše u zavisnosti od dodatnih opcija", navodi Matić i preporučuje uređaj koji nosi žig garancije "Digital TV".