latinica  ћирилица
22/05/2015 |  12:27 | Autor: SRNA

Banjaluka: Sejfudin Tokić uhapšen zbog izazivanja nacionalne mržnje (VIDEO)

Predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudin Tokić i Adnan Bajrić uhapšeni su danas u Banjaluci, nakon što su u blizini Skupštine grada istakli zastavu tzv. Armije RBiH.
Sejfudin Tokić u Banjaluci (Foto: Nezavisne novine) -
Sejfudin Tokić u Banjaluci (Foto: Nezavisne novine)

20:05- Sejfudin Tokić večeras je pušten na slobodu nakon ispitivanja u Okružnom tužilaštvu Banja Luka. Nakon izlaska iz pritvora novinarima je rekao da je njegovo hapšenje političko i da ga je naručio predsjednik RS-a Milorad Dodik.

"Moja namjera nije bila da ikoga provociram, a zastavu BiH ću isticati u svakoj prilici i na svakom mjestu", rekao je.

Iz pritvora je pušten i Adnan Bajrić koji je bio s Tokićem u vrijeme hapšenja.

Tokić i Bajrić biće ispitani su o okolnostima u vezi sa izvršenjem krivičnog djela izazivanje nacionalne, vjerske i rasne mržnje i netrpeljivosti.

12.00 - Sejfudin Tokić i Adnan Bajrić su danas  u Ulici Srpska na području između Skupštine grad Banjaluka i Hrama Hrista Spasitelja provocirali građane koji su prisustvovali obilježavanju 23 godine od smrti 12 banjalučkih beba.

Na skupu, kojem je prisustvovalo oko 150 građana, Tokić je verbalno napao pojedine građane, govoreći, između ostalog, "vi ste genocidna tvorevina" i "vaša policija je genocidna".

Predsjednica Vlade Srpske, Željka Cvijanović, osudila je Tokićev postupak i navela da svako treba da zna da u Republici Srpskoj vladaju red i mir i da je policija sigurno imala opravdan razlog za Tokićevo privođenje.

Sejfudin Tokić

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač rekao je da je Tokićev čin raspirivanje nacionalne mržnje jer se to desilo ispred hrama Hrista Spasitelja i na dan obilježavanja smrti 12 banjalučkih beba.

Tokić se, prema Lukačevim riječima, na godišnjici pojavio sa zastavom Bosne i Hercegovine, nakon čega je došlo do verbalnog konflikta sa prisutnima, a građani su o tome obavijestili policiju, nakon čega je Tužilaštvo izdalo nalog za Tokićevo privođenje zbog "raspirivanja vjerske i nacionalne netrpeljivosti".

Dragan Lukač

"Ne bih ovom prilikom iznosio svoje lično mišljenje o Tokiću, ali jasno je da su njegovi javni nastupi i aktivnosti prešli svaku granicu. Ovo je jasna provokacija, pogotovo zato što se sve to desilo ispred spomenika koji je podignut u znak sjećanja na 12 tragično preminulih banjalučkih beba.

Predsjednik Odbora za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske Milanko Mihajilica osudio je Tokićeve aktivnosti, istakavši da je dobro što je policija pokazala da se one ne mogu nekažnjeno provoditi.

Povod za isticanje zastave je godišnjica od prijema BiH u Ujedinjenje nacije, izjavio je Tokić prethodnih dana kada je najavljivao ovakav potez.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović smatra neprimjerenim današnje ponašanje Sejfudina Tokića u Banjaluci, na dan kada se Banjalučani sjećaju 12 beba koje nisu imale kiseonik da prežive i dočekaju svoje srećno djetinjstvo.
"Tokićevo ponašanje je još jedan huškački pokušaj da se i onako krhkim međunacionalnim odnosima u BiH dolije ulje na vatru. Mislim da to nije dobra poruka za Banjaluku, Republiku Srpsku, BiH i narode u BiH", rekao je Čubrilović.

Tokić je na prošlogodišnjim opštim izborima bio kandidat za predsjednika Republike Srpske.

DODIK: TOKIĆ ЈE POSTAO AKTIVISTA "ISLAMSKE DRŽAVE"

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Sejfudin Tokić, koji se pojavio sa ratnom zastavom takozvane Armije BiH u centru Banjaluke, postao aktivista "Islamske države".
"On želi da izazove pažnju. Riječ je o jednom propalom političkom i ljudskom liku, jednom od multietničara iz ranijeg perioda koji se zaklinjao na priču o multietničkoj Bosni, a odjednom je postao aktivista 'Islamske države'", rekao je Dodik novinarima u Beogradu.

On je ocijenio da Tokić želi da skrene pažnju javnosti, naglašavajući da je ratna zastava takozvane Armije BiH neprijateljska zastava za Republiku Srpsku i srpski narod.

"Naša zastava, zastava Republike Srpske, postojala je kao zastava srpskog naroda na ovim prostorima i ona nije izišljena za razliku od te zastave BiH koja je izmišljena i koju je izmislio Alija Izetbegović i od koje su mnogi Srbi stradali", naglasio je Dodik.

On je naveo da je zbog toga Tokićev postupak provokacija, pokušaj da na taj način skrene pažnja i izazove dodatno uznemirenje.

"Logično je bilo da bude priveden. Treba vidjeti koje sankcije se mogu izreći, da li je to u sferi prekršaja ili krivičnog djela, ali očigledno je da će takav događaj morati da se sankcioniše u formi krivične odgovorosti za narušavanje javnog reda i mira i uznemiravanje, a možda čak i izazivanje mržnje", istakao je predsjednik Srpske.

On je rekao da ta ratna zastava ne može da bude kompatibilna sa onim što osjećaju u Republici Srpskoj.

"Mi našu zastavu Republike Srpske ne nosamo nigdje po Federaciji BiH i ne namećemo je bilo kome, za razliku od njihove ratne zastave koju nam pokušavaju nametnuti", rekao je Dodik, navodeći da FBiH nema svoju zastavu, što govori o tome kako je konstituisana.

Dodik je zaključio da je riječ o pokušaju provokacije, koji se najavljivao za današnji dan. On je podsjetio da je Tokić prije nekoliko dana najavljivao da će "uraditi nešto masovno".

"A sva masovnost, koliko ja vidim, svela se na jednog lika i jedno nedjelo Sejfudina Tokića", rekao je Dodik.