latinica  ћирилица
22/05/2015 |  12:37 | Autor: SRNA

Galijašević: Vrijeme je za smjenu Mektića

Stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević smatra da je vrijeme da Narodna skupština Republike Srpske, u skladu sa zaključcima s vanredne sjednice, zatraži smjenu nestručnog i zlonamjernog ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića, te da sve institucije konačno počnu da se racionalno odnose prema terorizmu - najvećoj prijetnji u Evropi koja dolazi iz Sarajeva i BiH

- Narodna skupština Srpske mora da postavi jasno pitanje Mektiću, koji je u stvari ministar nebezbjednosti i advokat vehabija i terorista - šta je on napravio ili preduzeo u borbi protiv terorizma ili kriminala, šta je konkretno uradila Služba za poslove sa strancima, kojom je rukovodio u dva mandata, u borbi protiv terorizma, koga je samostalno otkrila i procesuirala. Gdje su ti rezultati njegovog rada u borbi protiv terorizma za koju se navodno zalaže - zapitao je Galijašević.

On je istakao da je suština da Služba za poslove sa strancima nije uradila ništa, a sve lovorike su pobrane na osnovu rada i asistencija drugih agencija.

- Mektićeva bivša služba provjeravala je samo žene, djecu, studente, lica koja dođu da se prijave i zatraže legalan boravak u BiH! U tom desetogodišnjem periodu Mektićevog rukovođenja, BiH je postala sjedište terorizma za Evropu i cijeli svijet. Stranci su nesmetano mogli, a mogu i dalje, da dolaze u BiH, preduzimaju bezbjednosno opasne stvari, treniraju, prebaciju se u druge zemlje, nastanjuju, peru novac ili zasnivaju legalan biznis.Nevjerovatne su razmjere i posljedice takvog Mektićevog ponašanja i rukovođenja Službom za poslove sa strancima - upozorio je Galijašević.

On je napomenuo da Služba za poslove sa strancima ima zakonska ovlašćenja da može da se bavi obavještajnim radom i nadzorom stranaca, ima "polupolicijska" ovlašćenja i sva inspekcijska ovlašćenja kao, na primjer, policijski inspektori.

- Nevjerovatno je i kako je Mektić ovu službu sveo na nivo seoske policijske stanice. Naravno, to se radilo namjerno, kao što se i od Ministarstva bezbjednosti BiH pravi 'Bakirova advokatska kacelarija za zaštitu terorista'. Potrošena su ogromna budžetska sredstva i donacije, a rezultata nema. U narednom periodu Mektić će uništiti Ministarstvo bezbjednosti, isto kao što je uništio i Službu za poslove sa strancima - upozorio je Galijašević.

On je rekao da su povratak ratnih lidera na uticajne pozicije u Sarajevu i poltronski odnos prema teroristima dio procesa destabilizacije BiH i da je već sada jasno da je Srpska zajednička meta - terorista, pojedinih zapadnih službi i bošnjačke nacionalne politike bazirane na političkom nasljeđu Alije Izetbegovića.

Galijašević je napomenuo da je ideja "Islamske države" kao program i operativni projekat snažno utisnuta u političku svijest Bošnjaka "Islamskom deklaracijom" Alije Izetbegovića i političkom praksom SDA.

- Ova ideja je starija od Bagdadijeve ideje takozvanog Halifata i naslanja se na otomansku geopolitičku strategiju na Balkanu nazvanu 'Zelena transverzala'. Vlast SDA i istaknuti pojedinci, poput Bakira Izetbegovića, Hasana Čengića i Harisa Silajdžića, zajedno s vehabijama, 'Muslimanskom braćom' i 'Al Kaidom', a uz podršku zapadnih obavještajnih službi, predstavljaju snagu realizacije i podršku ovoj ideji - ističe Galijašević.

On je naglasio da sigurno važno mjesto u svemu tome imaju i oni kadrovi iz Republike Srpske koji rade posao koji ne razumiju, a nacionalni interes i borba za njegovo očuvanje predstavlja im nerazumljiv pojam.

- Bakir Izetbegović je nalogodavac i šef ministru bezbjednosti BiH Draganu Mektiću, jer Mektić ne razumije šta je terorizam, šta je bezbjednost, a šta stabilnost. On da zna te pojmove - znao bi i da se u Zvorniku desio teroristički napad na institucije države, na jedinu bezbjednosnu agenciju u Srpskoj. Znao bi i da su tu terorističku akciju izvršili povratnici, ali povratnici sa sirijskog ratišta, koristeći ratom frustriranog mladića koji je od žrtve postao terorista - istakao je Galijašević.

On je naglasio da je pogibije i ranjavanja nedužnih ljudi zaustavio ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač dosljednom policijskom strategijom preventivnog djelovanja i hapšenjima - takođe povratnika sa sirijskog ratišta.

- Kada Bakir Izetbegović pominje hapšenja povratnika, javnost Republike Srpske mora da zna na koje povratnike on i njegov pijun Dragan Mektić misle - na povratnike sa sirijsko-iračkog ratišta, a takve treba i dalje hapsiti - poručio je Galijašević.