latinica  ћирилица
22/05/2015 |  12:55 | Autor: SRNA

Dačić: Srbija je za koncept regionalne saradnje

Srbija se kontinuirano zalaže za intenziviranje svih oblika regionalne saradnje koji bi doprinijeli stabilnosti regiona i njegovoj evropskoj integraciji i međunarodnoj afirmaciji, rekao je u Tirani ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić
Ivica Dačić - OEBS - Foto: Screenshot/YouTube
Ivica Dačić - OEBSFoto: Screenshot/YouTube

Dačić je na godišnjem sastanku Regionalnog savjeta za saradnju istakao da je region ostvario vidljive rezultate na planu evropskih integracija, ali da se pred svima još nalaze i brojni izazovi.

On je naveo da regionalna saradnja predstavlja osnovu za ostvarivanje ekonomskih i političkih prioriteta regiona.

- Srbija podržava sva nastojanja za postizanje integrisanog, sveobuhvatnog i održivog ekonomskog rasta u regionu, čija budućnost zavisi isključivo od angažovanja svih na produbljivanja međusobnih odnosa - istakao je Dačić.

Dačić je naveo da Strategija ovog savjeta za Јugoistočnu Evropu do 2020. godine ukazuje da cijeli region mora zajednički da rješava ključna pitanja, kao što su ekonomski rast i kreiranje novih radnih mjesta, što nije moguće bez saradnje.

On je izrazio nadu da će provođenje te strategije otvoriti nove mogućnosti za povezivanja regionalnih inicijativa s aktivnostima EU i olakšati pristup IPA fondovima i drugim donatorima, prenijeli su beogradski mediji.

Dačić je napomenuo da se Srbija zalaže za jačanje svih oblika regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa što je, uz rezultate dijaloga s Prištinom i važne političke odluke koje je donijela Vlada Srbije, prepoznala i EU odlučivši da otvori pregovore o pristupanju Srbije EU.

Prema njegovim riječima, Srbija je napravila veliki napredak u važnim oblastima, kao što su borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, i unapređivanje ljudskih i manjinskih prava.

Dačić je istakao da je Srbija, zahvaljujući reformama, privukla 1,3 milijarde evra novih investicija u proteklih godinu dana.

On je rekao da su sastanci u Beogradu, Prištini i Briselu u formatu "zapadnobalkanske šestorke" doprinijeli jačanju stabilnosti regiona i potvrdili da regionalna saradnja i ekonomska stabilnost predstavljaju zajedničko "sredstvo" za postizanje evropskih standarda i ispunjavanje kriterijuma za članstvo u EU.

Dačić je naveo da regionalna saradnja orijentisana ka konkretnim projektima predstavlja osnovu za ostvarivanje ekonomskih i političkih prioriteta.

Dačić je najavio da će Srbija nastaviti da podržava rad Regionalnog savjeta za saradnju.

Regionalni savjet za saradnju pokrenut je 2008. godine kao nasljednik Pakta za stabilnost Јugoistočne Evrope, a u njegovom radu učestvuje i Evropska komisija. Okuplja 46 zemalja, organizacija i međunarodnih finansijskih institucija.