latinica  ћирилица
22/05/2015 |  14:15 | Autor: SRNA

VSTS BiH: Transparentna imenovanja garant nezavisnosti pravosuđa

Provođenje transparentnog i objektivnog postupka imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija jedna je od glavnih nadležnosti Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, izjavila je danas u Sarajevu potpredsjednik VSTS-a BiH Ružica Јukić.

Јukićeva je, otvarajući konferenciju o unapređenju imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija, istakla da samo na ovaj način VSTS može obezbijediti nezavisnost i nepristrasnost.

Ona je napomenula da je VSTS BiH definisao norme koje propisuju imenovanja kandidata na pozicije nosilaca pravosudnih funkcija na osnovu stručnih kvalifikacija i drugih kriterijuma koji treba da budu garancija priliva najboljeg pravnog kadra u pravosudni sistem BiH.

"Prema ovim normama, sam postupak mora garantovati da lica koja biramo na sudske, odnosno tužilačke pozicije, budu visokih moralnih kvaliteta i sposobnosti, odgovarajućih znanja i kvalifikacija, te da onemogućimo uplitanje interesnih grupa i diskriminaciju po bilo kom osnovu", navela je Јukićeva.

Potpredsjednik VSTS-a je navela da se u dosadašnjoj praksi procjena kandidata u najvećoj mjeri zasnivala na ličnom utisku o kandidatu, zbog čega su se kriterijumi za ocjenjivanje često razlikovali u zavisnosti od komisije koja je obavljala razgovor.

"VSTS je početkom 2013. godine usvojio normativni okvir za provođenje kvalifikacionog i pismenog testiranja kandidata, kao i za uvođenje strukturisanog razgovora. Preduzetim mjerama značajno je povećan stepen transparentnosti i objektivnosti postupka imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija", dodala je Јukićeva.

Prema njenim riječima, s ciljem daljeg unapređenja transparentnosti procesa imenovanja VSTS će insistirati na uvođenje mehanizma žalbe na odluku o imenovanju, kao i na utvrđivanju dodatnih mjera za jačanje postupka imenovanja.

Јukićeva je tokom uvodnog obraćanja naglasila da dosta toga još treba uraditi i da će VSTS učiniti sve kako bi bila isključena svaka subjektivnost prilikom izbora sudija i tužilaca.

Predsjedavajući Stalne komisije za kvalifikaciono testiranje, sudija Vrhovnog suda Republike Srpske Obren Bužanin smatra da su novim procedurama dostignuti najveći standardi imenovanja sudija i tužilaca jer su posredstvom projekta koji se provodi četiri godine objektivizovani parametri kod ocjenjivanja sudija i tužilaca.

"Јedan od glavnih ciljeva je unapređenje sistema imenovanja sudija i tužilaca inkorporisanjem međunarodnih principa koji se na to odnose", rekao je Bužanin.

On je dodao da uvođenje kvalifikacionog i pismenog testiranja za kandidate koji ne obavljaju sudijsku ili tužilačku funkciju, takođe, obezbjeđuju najviše standarde jer su i principi njihovog imenovanja jasni, objektivni i transparetni.

"Međunarodne principe primjenjujemo i za sistem unapređenja, tako da se napredovanje u karijeri sudija i tužilaca zasniva na vrednovanju rezultata rada. Na ovaj način BiH se pridružuje zemljama koje svojim procedurama obezbjeđuju najviši stepen objektivnosti i transparentnosti", rekao je Bužanin.

Konferenciju o unapređenju imenovanja sudija i tužilaca organizovao je VSTS BiH.