latinica  ћирилица
22/05/2015 |  14:52 | Autor: SRNA

Lukač-Mihajlica: MUP Srpske djelovao u okviru nadležnosti (VIDEO)

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač i predsjednik Odbora za bezbjednost Narodne skupštine Milanko Mihajlica ocijenili su danas u Banjaluci da MUP Srpske nije izašao iz okvira nadležnosti prilikom provođenja policijske akcije "Ruben".
Sastanak Lukač - Mihajlica - Foto: SRNA
Sastanak Lukač - MihajlicaFoto: SRNA

Komentarišući informaciju Savjeta ministara BiH o terorističkom napadu na policijsku stanicu u Zvorniku, 27. aprila, u kojoj je ubijen jedan, a ranjena dva policajca, kao i informaciju o akciji Specijalnog tužilaštva i MUP-a Republike Srpske nakon tog napada, Lukač je istakao da MUP nema obavezu prema Savjetu ministara BiH.

- Savjet ministara BiH može da donosi zaključke, ali MUP će sve akcije na zaštiti svojih građana raditi u skladu sa zakonom i u tome nas neće niko spriječiti - dodao je Lukač, napomenuvši da navedena akcija još nije okončana.

On je ocijenio da nije bilo prekoračenja ovlaštenja policajaca u akciji "Ruben" i da je sve rađeno u skladu sa zakonom.

- Nije bilo nijedne žalbe od lica koja su privedena u ovoj akciji. Svi koji pokušavaju da sve politizuju i naprave nešto drugo, nisu u pravu - kaže Lukač i ocjenjuje da su informacije policije u ovoj akciji bile tačne.

Lukač je, komentarišući izjavu lidera SDS-a Mladena Bosića da je sumnjičav u rad MUP-a, rekao da je Bosićevo pravilo da sumnja u sve i svašta, ali da mora da navede konkretne slučajeve.

- On može da sumnja u MUP i sve u Republici Srpskoj. MUP prevashodno želi da zaštiti građane Republike Srpske, što podržava i skupštinski Odbor za bezbjednost - kaže Lukač.

Mihajlica je podsjetio da je akcija "Ruben" izvedena po nalogu Specijalnog tužilaštva Republike Srpske i da je bila u nadležnosti MUP-a Srpske.

- Borba protiv terorizma ne smije biti politizovana i treba raditi na smurivanju tenzija - rekao je Mihajlica, napomenuviši da sve institucije treba da rade svoj posao.

On je naveo da treba završiti istragu o klasičnom terorističkom aktu u Zvorniku.

- Neprihvatljivo je svako osporavanje činjenica da je u Zvorniku počinjen teroristički akt i vjerujem da o ovom pitanju postoji potpuno političko jedinstvo u Republici Srpskoj - kategoričan je Mihajlica.