latinica  ћирилица
22/05/2015 |  18:14 | Autor: Vijesti

Protest u Rožajama: Vlada podstakla građane na odlazak

Ispred rožajske Opštine organizovano je mirno okupljanje pod sloganom "Tišinom za ostanak i opstanak".

Predsjednik NVO "Manjinski akcionari Gornjeg Ibra" Sadik Klimenta je kazao da je skup organizovan kako bi se kroz tišinu građani pozvali da ostanu na svojim ognjištima, te da se svi skupa bore za opstanak na ovim prostorima.

Klimenta je podsjetio da nevladine organizacije sa sjevera od novembra prošle godine upozoravaju crnogorsku Vladu da su građani u tom regionu u teškoj ekonomskoj situaciji, zbog čega su počeli da se masovno iseljavaju i odlaze prema državama EU.

"Od tada do danas ništa nije preduzeto kako bi se problem riješio, osim što su preko svojih zvaničnika pokušali da zataškaju cijelu situaciju govoreći da građani odlaze na turistička putovanja ili im nudeći da sezonski rade u vinogradima i vezuju žicu u Plantažama. To govori koliko je Vlada ozbiljno shvatila situaciju. Čak je svojom neozbiljnošću još više podstakla građane na odlazak“, ocijenio je Klimenta.

Prema podacim NVO, istakao je on, do sada je preko 4.000 građana otišlo u neku od evropskih zemalja gdje su zatražili azil ili se na druge načine bore da ostanu.

"To su poslednji načini da se spasu od nemaštine i gladi u koje ih je dovela Vlada CG zapostavljajući sjeverni region. Ali građani sjevera ne treba da se odlučuju na odlazak. Razumijemo da im je teško, ali treba da ostanu na svojim ognjištima i da se svi zajedno izborimo za bolju budućnost nas i naše djece", rekao je Klimenta.

On je pozvao i lokalne samouprave sa sjevera da izvrše pritisak prema Vladi kako bi čitavu situaciju, "koja je haotična i alarmantna, konačno shvatili ozbiljno".