latinica  ћирилица
22/05/2015 |  18:52 | Autor: SRNA

Najstarije rusko pozorište u Beogradu od 25. do 28. maja

Najstarije pozorište u Rusiji, Teatar Volkov, gostovaće u Beogradu od 25. do 28. maja i u Beogradskom dramskom pozorištu /BDP/ izvesti komad "Mjesec dana na selu", po tekstu Ivana Turgenjeva.
Konferencija za novinare u Ruskom domu - Foto: SRNA
Konferencija za novinare u Ruskom domuFoto: SRNA

Osim predstave u BDP-u, ovaj teatar će 26. maja u Ruskom domu premijerno izvesti predstavu "Nije se vratio iz boja" po tekstovima pjesama iz Drugog svjetskog rata, među kojima i Vladimira Visockog i Bulata Okudžave, a 28. maja predstavu "Sanjala sam baštu" po rijetkim romansama Vladimira Nabokova.

Gostovanje je omogućeno protokolom o saradnji koji su danas u Ruskom domu potpisali direktor BDP-a Slobodan Ćustić i senator Ruske Federacije Anatolij Lisicin.

Ćustić je ocijenio da je gostovanje ovog pozorišta sa ruskim glumcima, koji će izvoditi predstavu na ruskom jeziku uz titl, istorijski dan za BDP i sve ljubitelje pozorišta.

Ruski senator Anatolij Lisicin je, govoreći o prijateljstvu Srbije i Rusije, ali i aktivnostima svoje fondacije na obnovi grobova ruskih vojnika van Rusije, poručio da Srbija i Rusija imaju zadatak da do 2018. godine "rekonstruišu ulogu Rusije i Srbije u Prvom svjetskom ratu".

"Skoro 100 godina su Srbija i Rusija učili istoriju Prvog svjetskog rata iz scenarija koji nas je tjerao Zapad da čitamo. Po tom scenariju su uloge Rusije i Srbije bile minimalizovane", rekao je Lisicin, čija je fondacija inicirala rekonstrukciju Ruskog nekropolja na beogradskom Novom groblju.

On je naveo da je Fondacija "Anatolij Lisicin" potpisala sa režiserom Emirom Kusturicom ugovor o kreiranju Međunarodnog humanitarnog volonterskog projekta na području bivše Јugoslavije.

Lisicin je napomenuo da su pronađena i grobna mjesta ruskih vojnika na području BiH i da je "Institut Emira Kusturice preuzeo obavezu da vodi istraživačku djelatnost i da pomaže tom međunarodnom humanitarnom projektu".

Teatar Volkov je najstarije rusko pozorište, osnovano u gradu Јaroslavlju 1750. godine, a danas je jedno od vodećih pozorišta u Ruskoj Federaciji.