latinica  ћирилица
22/05/2015 |  21:22 | Autor: TANЈUG

"Blumberg": Makedonija mjesto novog sukoba SAD i Rusije

Makedonija je najnovije poprište borbe za geopolitičku dominaciju između Rusije i SAD, a Moskva optužuje Vašington da stoji iza pokretanja masovnih protesta protiv vlade Nikole Gruevskog, navodi se u analizi američke agencije "Blumberg".
Makedonija-vojska - Foto: AP
Makedonija-vojskaFoto: AP


Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ocijenio je da u pozadini demonstracija stoji SAD zbog odbijanja makedonske vlade da uvede sankcije Rusiji i da bi se sprečilo učešće Skoplja u projektu izgradnje gasovoda "Turski tok", navodi Blumberg u tekstu, prenosi Tanjug.

U tekstu se navodi da su, kao što je "često bio slučaj, ruski interesi saglasni sa interesima korumpiranog autoritativnog lidera".

Blumberg podseća da je ruski predsjednik Vladimir Putin poslije otkazivanja izgradnje gasovoda "Јužni tok", koji je bio planiran tako da zaobiđe Ukrajinu, sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom postigao dogovor o izgradnji gasovoda preko Turske, sa planom da gasovod produži dalje na Balkan.

Rusija želi da gasovod prođe kroz Grčku, dok Sjedinjene Države pokušavaju da privole Atinu da se okrene projektu izgradnje gasovoda iz Azerbejdžana.

Za Putina su, kako se ocjenjuje u tekstu, protesti u Makedoniji, kao i oni prošle godine u Ukrajini ili još ranije u državama sjeverne Afrike, dirigovani iz SAD, "dok, zapravo, narodi ruše svoje lidere zbog korupcije, krađe izbora i ograničavanja medijskih sloboda".

Greška Zapada, kako je ocijenjeno, ogleda se u tome što se njegova podrška reformatorima završava sa promjenom režima, pa društva ostaju pri svojim korumpiranim navikama.