latinica  ћирилица
23/05/2015 |  17:23 | Autor: Agencije

Izbjegavajte slušalice koje se guraju u uši!

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorava da bi više od milijardu ljudi moglo da ima problema sa sluhom zbog slušanja preglasne muzike.
Ilustracija - Foto: Getty Images
IlustracijaFoto: Getty Images

  Stručnjaci navode da bi se ovi poremećaji mogli javiti kao posljedica slušanja muzike preko slušalica ili na koncertima, posebno na festivalima elektronske muzike.

Nivo zvuka na nekim od tih manifestacija može da dostigne 120 decibela, i to u trajanju od po nekoliko sati.

Odgovarajući na pitanja televizije En-Bi-Si njuz, dr Srikant Čerukuri rekao je da je danas gubitak sluha kod tinejdžera 30 odsto veći nego tokom osamdesetih i devedesetih godina.

„Ranije ste imali vokmen sa dvije baterije AA i slušalicama koje su bile postavljene na ušima. Prilikom pojačavanja, zvuk bi se deformisao, a baterije bi slabile. Danas imamo smartfone koji su, zapravo, izuzetno kompleksni i kvalitetni kompjuteri“, objasnio je, savjetujući mladima da po svaku cijenu izbjegavaju slušalice koje se guraju u uši jer one još više približavaju zvuk bubnoj opni.

Da biste se zaštitili od preglasne muzike, stručnjaci savjetuju korišćenje čepića za uši.

Oni takođe preporučuju mladima da se pridržavaju zlatnog pravila „60/60“: da drže zvuk na MP3 plejeru ispod 60 odsto maksimalne jačine i slušaju muziku na ovom i sličnim uređajima najviše 60 minuta.