latinica  ћирилица
24/05/2015 |  19:34 | Autor: RTRS

Škola u banjalučkom naselju Bistrica pred zatvaranjem (VIDEO)

Osnovna škola "Sveti Sava" iz banjalučkog prigradskog naselja Bistrica, od početka 2014. godine ima sve manje učenika. Ipak, razlog nije pad nataliteta već prelazak znatnog broja učenika u osnovnu školu u drugom naselju. To im je omogućilo resorno ministarstvo, na prijedlog Gradske uprave.
OŠ "Sveti Sava" Bistrica - Foto: Glas Srpske
OŠ "Sveti Sava" BistricaFoto: Glas Srpske


 Ne čekajući da se škola u Bistrici zatvori, roditelji i ostali mještani, zatražili su pomoć nadležnih.

 Ako roditelji iz Bistrice nastave da upisuju djecu u školu na Laušu , škole u Bistrici , centralna i dvije područne, u Borkovićima i Pervanu, mogle bi biti ugašene, strahuju roditelji djece koja pohađaju nastavu u svom mjestu.

"Borićemo se do zadnjeg da se ova škola ne zatvori, da ostane da radi do daljnjeg, radi budućnosti sviju nas, prvenstveno naše djece"  kaže majka Dragana Agić.

 Ako ne bude dovoljno đaka, u najavi je ukidanje predmetne nastave u centralnoj i područnoj školi u Pervanu. Iako su peticiju potpisali samo punoljetni, na protest su došli i učenici.

 "Pa meni je daleko kuća pa ne znam kako bi išao, nemam autobusa od kuće, ne znam" , naveo je učenik osmog razreda OŠ "Miroslav  Antić" Bistrica.

"Јa neću da putujem dalje jer mi je ova škola najljepša", istakla je učenica četvrtog razreda Tanja Agić.

 Ako se škole ugase, ugasiće se i selo - strahuju mještani. I dok u Bistrici nedostaje učenika, u školi na Laušu, u koju prelaze djeca - ima ih i previše. Preko 1.3o0 đaka.

" Oni misle da će dole dobiti nekakav bolji tretman i da će djeca više naučiti. Po meni mislim da nije tako s obzirom na gustinu dole đaka" , kaže predsjednik Savjeta MZ Bistrica,  Željko Kovačević.

 Ipak, iz Ministarstva prosvjete i kulture poručuju da je reakcija roditelja preuranjena, da je optimizacija škola u toku te da je konačna odluka - na dugom štapu. Vlada Srpske, na prijedlog ministarstva odlučivaće o konačnoj sudbini škola.