latinica  ћирилица
24/05/2015 |  19:43 | Autor: RTRS

Da li je realna procjena štete od poplava u Bijeljini? (VIDEO)

Gradska vlast u Bijeljini tvrdi da je zbog majskih poplava indirektna šteta 392 miliona maraka. Takođe, smatraju nakaradnom odluku da se ne prizna šteta za 3 000 domaćinstava gdje voda nije ušla u kuću,ali je poplavila pomoćne objekte.
Poplave u Bijeljini (foto: Miroslav Miki Blagojević / Facebook) -
Poplave u Bijeljini (foto: Miroslav Miki Blagojević / Facebook)


Idemo do Bijeljine, gdje nas čeka Vladimir Milićević. Vladimire, mnogo je građana koji su nezadovoljni načinom na koji je Gradska komisija procijenila štetu?

Apsurdno, ali istinito je to da čak i poplavljeni stanovnici tvrde da je šteta po nekoliko puta veća od realne. Nadležni u gradskoj upravi kažu da će provjeriti ove navode i da će tek nakon toga moći da kažu da li je šteta od poplave realno prikazana, ili ne. 

Drašku Škoriću poplava je uništila plastenike i muzej koji svjedoči o istoriji i kulturi dijela Semberije. Škorić kaže da je šteta oko 13 000 maraka, međutim, iz gradske uprave je dobio izvještaj u kome se navodi da je šteta deset puta veća.

"Napravili su procjenu štete onu za koju bi im ja dao cijelo imanje za te pare", navodi Draško Škorić.

Kako se došlo do cifre od 139 000 maraka u slučaju Draška Škorića nadležni će provjeriti.

 "Mi ćemo provjeriti otkud razlika, treba ući u arhivu,konsultovati se s ljudima iz jedinstvenog registra .A njegova dužnost kao građanina je bila da ako zna da je greška da ukaže na tu grešku" kaže Slaviša Savić, načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu.
Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić tvrdi da prema procjenama ,indirektna šteta iznosi 392 miliona, što je otprilike devet budžeta grada.

"Šteta u Bijeljini je bila najveća, svaka čast drugim gradovima, vi znate da je ovdje bilo dva mjeseca vanredno stanje i da je sva voda koja se slila došla u Bijeljinu" istakao je gradonačelnik  Mićić.

"Gradonačelnik je izjavio da je šteta 365 miliona, ako je 10.000 kuća poplavljeno i ako bi dobili po 10 000 maraka da je sto miliona, pa se postavlja pitanje gdje je još 265 miliona" pita se Ivan Burić, šef Odborničkog kluba SNSD-a.
Ostaje nejasno kako je obavljena procjena izgubljene dobiti i indirektne štete i kako se došlo do iznosa od 392 miliona. Ili je ovo samo pokriće za višemilionski deficit u budžetu.
Inače, novca nedostaje i za realizaciju započetih projekata, među kojima je i izgradnja nasipa na rijeci Јanji ,pa je ,kako saznajemo, prethodnih dana gradonačenik Bijeljine obilazio Ambasadu Turske kako bi putem Razvojne agencije TIKA dobio četiri miliona maraka za nastavak radova u Јanji.